14.6 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
háborúMAGYARORSZÁGNagyvilágorosz-ukrán háborúoroszországukrajnavlagyimir putyinvolodimir zelenszkij

Gyorsan bele is írták az orosz alkotmányba az Ukrajnától elcsatolt területeket

Noha katonai értelemben messze nem, a törvény betűje szerint máris a legszilárdabban részei lettek az Oroszországi Föderációnak az Ukrajnától részben erőszakkal, azaz a „különleges katonai művelet” részeként, részben pedig úgynevezett „népszavazások” keretében elcsatolt területek. Az MTI moszkvai tudósítója csütörtökön este ismertette, hogy

bekerült az Ukrajnától elcsatolt Zaporizzsja és Herszon megye, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság az orosz alkotmány szövegébe.

Az orosz „alaptörvény” frissített szövegét, amely szerint az Oroszországi Föderáció közigazgatási egységeinek száma 89-re nőtt, csütörtökön tették közzé az orosz hivatalos közlönyben.

Putyin szerdán írta alá a négy régió Oroszországhoz csatolásáról és az új egységek megalakulásáról szóló szövetségi „alkotmányos” törvényeket. A régiók annektálásáról rendelkező törvényeket, valamint az erről szóló úgynevezett szerződéseket az orosz parlament alsóháza, a Duma hétfőn, a felsőház pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.

A csatlakozási „népszavazások”, hivatalos eredménye ugyan elsöprő többségűnek látszik, ezeket valamint az ukrán területek annektálását Észak-Korea – na és persze Oroszország – kivételével a világon egyetlen állam sem tekinti törvényesnek.

„Alkotmányos törvények” és „népszavazások” ide vagy oda, az orosz hadsereg az elcsatolt területek felett egyébként is képtelen teljes ellenőrzés gyakorolni.

Az MTI tudósítója megjegyzi azt is: csütörtökön bejelentették, hogy Oroszország és a négy régió közötti megszűnik a vámellenőrzés.

Az orosz külügyminisztériumba közbe bekérették a moszkvai francia nagykövetet, és közölték vele, hogy az Ukrajnába irányuló francia fegyverszállítás és az ukránoknak nyújtott kiképzési támogatás ellentmond a francia kormány nyilatkozatainak, amelyek szerint Franciaország érdekelt volna a konfliktus rendezésében. A „donyecki népköztársaságból” korábban többször jelezték, hogy az ukrán fegyveres erők 155 mm-es kaliberű francia CAESAR önjáró lövegekkel lövik a polgári infrastruktúrát a területén – emelte ki  végül a magyar állami hírügynökség moszkvai tudósítója.

The post Gyorsan bele is írták az orosz alkotmányba az Ukrajnától elcsatolt területeket first appeared on 24.hu.

Related posts

Három korábbi táncosa pert indított Lizzo ellen, szexuális zaklatással is vádolják

MO.CO.HU

Családtagjai segítettek bujkálni az ötszörösen körözött férfinak

MO.CO.HU

A Mercedes csapatfőnöke kiakadt, amiért Verstappent nem büntették meg

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This