10.9 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alulfinanszírozottságBelföldközoktatásmadách imre gimánziumMAGYARORSZÁG

Havi nyolcezret kér egy állami gimnázium a szülőktől, hogy működni tudjanak

Elkeserítő állapotokról tanúskodik a budapesti Madách Imre Gimnázium szülőkhöz írt felhívása. Januártól egységesen havonta 8 ezer forintot kérnek a diákok szüleitől, hogy „megállítsák az iskola szellemi amortizációját”.

Ennek a levélnek a megírásával elég sokáig vártunk, mert elveinkkel ellentétes, hogy az államilag ingyenesen garantált oktatásért anyagi támogatást kérjünk. Ahhoz, hogy ne kelljen végignéznünk gimnáziumunk leépülését, színvonalának csökkenését, ezért a jelenlegi és az egykori iskolahasználókhoz fordulunk segítségért. Természetesen iskolánk állami gimnázium (és az is marad), így az állam biztosítja az (egyelőre nyomorúságos) fizetéseket és a működtetés általa felvállalt színvonalát. Ezért mi vállaljuk, hogy a kötelező 22 óránkat felkészülten megtartjuk, a dolgozatokat kijavítjuk, és felkészítjük diákjainkat az érettségire. Ha két megtartott órára egy óra felkészülést, átlagos idejű dolgozatjavítást számítunk, és hozzáadjuk a munkaközösségi- és nevelőtestületi értekezletek időtartamát, az ingyenes helyettesítéseket (szakszerűtlenül), az osztályozó, felvételi, átvételi és különbözeti vizsgák lebonyolítását, a szülőkkel való kapcsolattartást (fogadóórák és levelezések), valamint az adminisztrációt és az ügyeletet, akkor már meghaladjuk a 40 óra munkaidőt egy hétre. Sajnos, ennél több nem fér bele mindennapi teendőinkbe, mert – ugyan inkább foglalkoznánk az idejáró diákokkal, de – a megalázóan alacsony bérek miatt a 40 órán túl saját magunk és családunk fenntartásáról is gondoskodnunk kell.

Majd felsorolják azokat a pluszmunkákat, amit eddig ingyen kellett elvégezniük, vagyis nem kaptak pluszpénzt, viszont rengeteg idejüket elvitte. Összesen huszonnégy van, a tanulmányi versenyekre való felkészítések, házi versenyek szervezése, próbanyelvvizsgák, próbaérettségik,  projekt-tevékenységek stb.  Ezeket pedig január 1-jétől nem tudják ellátni, amennyiben külső forrás nem érkezik erre. Ezért kérik egységesen minden diák után a havi 8 ezer forintot.

“Ez az összeg csökkenhet, ha a következő 3 hónapban 50%-ot meghaladó béremelés lesz (min. 30% béremelés+20% infláció). Megszűnhet, ha elérjük a diplomás átlagbérre vonatkozó 80%-os ajánlást és megvalósul egy igazságos bérrendszer, valamint a működtetési költségek is megnyugtatóak lesznek” – írta a gimnázium nevelőtestülete és a szülői választmánya a felhívásukban, amit a Telex szúrt ki.

The post Havi nyolcezret kér egy állami gimnázium a szülőktől, hogy működni tudjanak first appeared on 24.hu.

Related posts

Gyarmati Andrea: Szundit kaptam Kobajasi Kenicsirótól

MOCOHU

Most kérdőívvel szondázná a szülők véleményét a Belügyminisztérium

MOCOHU

Szigorú járványvédelmi intézkedések mellett nyílik meg a Velencei Biennále

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This