6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
kelet-ukrajnaMAGYARORSZÁGNagyvilágnépszavazásorosz-ukrán háborúpercről-percre

Lettország rendkívüli állapotot rendelt el

Lettország kedden rendkívüli állapotot rendelt el Oroszországgal közös határán a részleges orosz mozgósítás miatt.

A most bevezetett rendkívüli jogrend további eszközöket biztosít a balti állam hatóságainak a határvédelemre, valamint a határellenőrzések gyorsabb megszervezéséhez, ha a katonai behívó elől Oroszországból menekülők száma tovább emelkedne. Az intézkedés három hónapig marad hatályban a balti ország keleti kerületeiben, ideértve a határátkelőhelyeket, valamint a repülőtereket és vasútállomásokat is.

A rigai vezetés ezenfelül elrendelte a pededzei határátkelő lezárását, a határőrséget pedig utasították a határ fokozottabb megfigyelésére. A rigai belügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy kézben tartják a lett-orosz határon kialakult helyzetet, amely jelenleg stabil. A múlt héten elrendelt részleges oroszországi mozgósítás nyomán jelentősen megnőtt a kiutazó orosz állampolgárok száma, és a tárca szerint ezért félő, hogy az illegális bevándorlók száma is megugorhat.

Lettország, Litvánia és Észtország szeptember 19-e óta korlátozza a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszok számára. A rigai belügyminisztérium adatai szerint azóta 57 orosz állampolgárt fordítottak vissza a határon, 2475-en legálisan utazhattak be, míg 2332-en visszatértek Oroszországba.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter már korábban bejelentette, hogy a lett hatóságok biztonsági okokból nem adnak ki humanitárius vízumot a mozgósítás elől menekülő oroszoknak.

Lettország Fehéroroszországgal is határos, ezen a határszakaszon már 2021 augusztusa óta rendkívüli állapot van hatályban, mióta migránsok ezrei próbáltak illegálisan átkelni az Európai Unióba.

(MTI)

The post Lettország rendkívüli állapotot rendelt el first appeared on 24.hu.

Related posts

Zuhanyzás után véletlenül belegyalogolt testvére Zoom-megbeszélésébe

MO.CO.HU

Magyarországon razziázott az Európai Ügyészség

MO.CO.HU

Több tízezer halálesetért lehet felelős a megengedett mértékű légszennyezés

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This