19.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afrikaebolaebola-járványjárványkongóMAGYARORSZÁGNagyvilágszudántrópusi betegségekugandavírus

Három halott és négy új ebolás beteg Ugandában

Három új ebolás beteg halálát erősítette meg az ugandai egészségügyi minisztérium napokkal az után, hogy bejelentették: a betegség szudáni törzse újabb járványhullámot indított el az afrikai ország központi régiójában. Az Al Jazeera szerint azt is közölték, hogy az elmúlt 24 órában további négy fertőzést találtak, így a megerősített esetek száma eléri a 11-et. A minisztérium hozzátette, hogy további tizenkilenc embert kezelnek  kórházban fertőzés gyanújával.

Az ugandai egészségügyi hatóságok kedden egy 24 éves férfi halálát jelentették Mubende körzetből. Ez körülbelül 130 km-re Uganda fővárosától, Kampalától.

Az ebola olyan vírusos lázbetegség, amely spontán vérzésekkel jár, és a halálozási aránya egyes járványkitörések esetén akár a kilencven százalékot is eléri a WHO szerint. A betegség emberek között testnedveken keresztül terjed, főbb tünetei a láz, hányás, spontán vérzés és hasmenés.

A járványokat nagyon nehéz megfékezni, különösen városi környezetben. A betegség rendkívül fertőző, a lappangási ideje viszont elég hosszú. A tünetek leggyakrabban a fertőzést követő második és huszonegyedik nap közötti jelentkeznek.

A WHO szerint az Ebola szudáni törzse azonban kevésbé ragályos, és a korábbi járványok során alacsonyabb halálozási arányt mutatott, mint a kongói törzs, amely közel kétezer-háromszáz ember halálát okozta a 2018–2020-as járványban a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az ebola megelőzésére vagy kezelésére jelenleg nincs engedélyezett gyógyszer, bár számos kísérleti gyógyszer már fejlesztés alatt áll, és ezekkel a ezreket kezeltek a környező országokban

A legsúlyosabb járványkitörés 2013 és 2016 között Nyugat-Afrikában több mint tizenegyezer ember halálát okozta.

The post Három halott és négy új ebolás beteg Ugandában first appeared on 24.hu.

Related posts

Nahát, milyen szimpatikus, ígéretes fiatalok – aztán elkezdenek halomra halni

MO.CO.HU

272 gyorshajtó 5,5 óra alatt egyetlen budapesti kerületben

MO.CO.HU

Fürjes Balázs elindul az országgyűlési választáson

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This