16.9 C
Budapest
September 27, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afrika ebola ebola-járvány járvány kongó MAGYARORSZÁG Nagyvilág szudán trópusi betegségek uganda vírus

Három halott és négy új ebolás beteg Ugandában

Három új ebolás beteg halálát erősítette meg az ugandai egészségügyi minisztérium napokkal az után, hogy bejelentették: a betegség szudáni törzse újabb járványhullámot indított el az afrikai ország központi régiójában. Az Al Jazeera szerint azt is közölték, hogy az elmúlt 24 órában további négy fertőzést találtak, így a megerősített esetek száma eléri a 11-et. A minisztérium hozzátette, hogy további tizenkilenc embert kezelnek  kórházban fertőzés gyanújával.

Az ugandai egészségügyi hatóságok kedden egy 24 éves férfi halálát jelentették Mubende körzetből. Ez körülbelül 130 km-re Uganda fővárosától, Kampalától.

Az ebola olyan vírusos lázbetegség, amely spontán vérzésekkel jár, és a halálozási aránya egyes járványkitörések esetén akár a kilencven százalékot is eléri a WHO szerint. A betegség emberek között testnedveken keresztül terjed, főbb tünetei a láz, hányás, spontán vérzés és hasmenés.

A járványokat nagyon nehéz megfékezni, különösen városi környezetben. A betegség rendkívül fertőző, a lappangási ideje viszont elég hosszú. A tünetek leggyakrabban a fertőzést követő második és huszonegyedik nap közötti jelentkeznek.

A WHO szerint az Ebola szudáni törzse azonban kevésbé ragályos, és a korábbi járványok során alacsonyabb halálozási arányt mutatott, mint a kongói törzs, amely közel kétezer-háromszáz ember halálát okozta a 2018–2020-as járványban a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az ebola megelőzésére vagy kezelésére jelenleg nincs engedélyezett gyógyszer, bár számos kísérleti gyógyszer már fejlesztés alatt áll, és ezekkel a ezreket kezeltek a környező országokban

A legsúlyosabb járványkitörés 2013 és 2016 között Nyugat-Afrikában több mint tizenegyezer ember halálát okozta.

The post Három halott és négy új ebolás beteg Ugandában first appeared on 24.hu.

Related posts

Ónos eső miatt adtak ki riasztást, de hó és fagyott eső is jöhet

MO.CO.HU

Szokatlanul nagy többlet a költségvetésben

MO.CO.HU

Müller Cecília nem árulta el Hadházynak, hogy hivatalának konzorciuma mire költött 11,4 milliárdot

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status