6.2 C
Budapest
April 21, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
járványkoleraMAGYARORSZÁGtörténelemTudományxix. század

Epés hányás pusztított Magyarországon

A kolera okozta fertőzés elsősorban széklettel vagy hányadékkal szennyezett vízzel és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjedt, XIX. századi terjedését nagyban segítette a korszerű csatornahálózat hiánya és az általános higiéniás viszonyok alacsony foka – írja a Múlt-kor.hu. A betegség súlyos hasmenéssel és hányással járt és a legtöbb esetben gyors kiszáradáshoz vezetett.

Felkelések a járvány nyomában

Az ázsiai eredetű fertőző betegséget kereskedők hurcolták be Európába, a járvány 1830-ban elérte Oroszország európai területét, nem sokkal később pedig Lengyelországot és Galíciát. Átterjedésének megakadályozására 1830 végén lezárták az északi magyar határt, de a zár egy rövid ideig történő feloldása elegendő volt ahhoz, hogy a kolera megjelenjen hazánkban.

Wikipedia Kolera Palermóban, 1835-ben

Ekkor kordonokat állítottak fel, az északi megyékben leállt a közlekedés és a kereskedelem, Felső-Magyarországon éhínség fenyegetett. Mindez széleskörű elégedetlenséghez vezetett, és miután a gyógyító célzatú bizmutport számos helyen túladagolták a kutak vízében, felröppent a hír, hogy az urak meg akarják mérgezni a parasztokat. Több megyében is felkelések törtek ki.

Az 1831-es járványban összesen több mint félmillió ember betegedett meg (536 517), akik közül 237 641 fő meg is halt – a Zemplén megyei Széphalmon élő Kazinczy Ferenc szintén a betegség áldozata lett.

Fokhagyma és pálinka

Szűk fél évszázaddal később, amikor újabb járvány ütötte fel a fejét, a politika már felkészültebb volt. Bár ekkor még sem a kolera kórokozója, sem a betegség kezelése nem volt ismert, a belügyminisztérium által kinevezett és a fertőzött területre (Észak-Magyarország) küldött járványorvosok mindent megtettek a védekezés érdekében: a járvány sújtotta területeken ingyenessé tették a fertőtlenítőszereket, és folyamatosan ügyeltek arra, hogy mindenhol elegendő mennyiség álljon rendelkezésre.

Ezen kívül a megelőzésre is nagy hangsúlyt igyekeztek fektetni: rendeletben tiltották meg a tömeggyűléseket, a különböző hatóságok pedig felvilágosító kampányokkal igyekeztek az emberek segítségére lenni: részletesen ismertették velük a betegség tüneteit, felhívták a figyelmet s gyakori szellőztetésre, a fertőtlenítésre, a szakszerű kézmosásra, és nem utolsósorban az orvosi kezelés szükségességére.

A falvak lakossága azonban kevésbé bízott a doktorokban, alapvetően két, kolera elleni csodaszerrel kívánta felvenni a járvány ellen a harcot: fokhagymával és pálinkával.

Az „epés hányásként” is nevezett kolera 1872–1874 között mintegy 250 000 halálos áldozatot szedett hazánkban. Bár a század végén, 1892-ben még egyszer felütötte a fejét, a fejlődő higiéniás viszonyoknak, a kórházi ágyak növekvő számának és az elérhető tiszta, szűrt víz széleskörű elterjedésének köszönhetően pusztítása közel sem volt a korábbi járványokéhoz mérhető.

The post Epés hányás pusztított Magyarországon first appeared on 24.hu.

Related posts

Megfejthették, miért vannak bizarr álmaink

MOCOHU

Márki-Zay és Karácsony közösen indul az előválasztás második fordulójában

MOCOHU

Napokkal a kettős gyilkosság előtt kapta meg a fegyvertartási engedélyét a szegedi gyógyszerész

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This