13.3 C
Budapest
October 1, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
egyesült királyság Élet-Stílus erzsébet királynő ii. erzsébet MAGYARORSZÁG

Lerótták tiszteletüket a világ vezetői, Brazíliában háromnapos gyászt tartanak

Világviszonylatban jelentős személyiség, a brit és európai történelem tanúja, alakítója

–  így méltatta a csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynőt Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. A spanyol kormányfő Twitter-oldalán közzétett rövid üzenetében reagált II. Erzsébet csütörtöki halálhírére, amelyben a brit királyi családnak, az Egyesült Királyság kormányának és népének, valamint a Nemzetközösségnek is kifejezte részvétét.

VI. Fülöp spanyol király és felesége, Letícia királyné hangsúlyozta Erzsébet királynő kötelességtudatát, elkötelezettségét.

Jair Bolsanaro brazil elnök közölte, hogy az ország háromnapos hivatalos gyászt tart a királynő tiszteletére.

Az uralkodót nemcsak Anglia királynőjének, hanem „mindannyiunk királynőjének” nevezte, hozzátéve, hogy „rendkívüli és egyedülálló nő volt, akinek példája a vezetés, az alázat és a haza iránti szeretet terén az idők végezetéig inspirálni fog minket és az egész világot” .

Narendra Modi, India miniszterelnöke a Twitteren írta: „Erzsébet királynőre úgy fogunk emlékezni, mint korunk egyik vezéralakjára”.

Megtestesítette a méltóságot és a közélet tisztességét. Fájdalommal tölt el a halála. Gondolataim a családjával és az Egyesült Királyság népével vannak ebben a szomorú órában.

– fogalmaz Modi.

Az Ír Köztársaság elnöke, Michael D. Higgins „mélységes sajnálatát és személyes szomorúságát” fejezte ki a királynő halála miatt.

Őfelsége kivételes méltósággal szolgálta a brit népet. A pozíciója iránti személyes elkötelezettsége és rendkívüli kötelességtudata jellemezte uralkodásának időszakát, amely egyedülálló helyet foglal majd el a brit történelemben.

– mondta az ír államfő.

Portugália miniszterelnöke António Costa úgy emlékezett a királynőre, akinek „70 éves uralkodása a második világháború óta meghatározta a brit történelmet”, majd részvétét fejezte ki a királyi családnak és az Egyesült Királyság népének.

Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette, hogy országa a „legmélyebb tisztelettel” emlékezik a királynőre.

Különösen hosszú uralkodása alatt a nyugalom és a stabilitás jelzőfénye volt országa és a világ számára, még a legnagyobb történelmi felfordulás pillanataiban is… Ma gondolataink mindenekelőtt a gyerekeivel és unokáival vannak.

– fogalmaz Rutte.

Mario Draghi olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy II. Erzsébet „a világtörténelem főszereplője volt az utóbbi hetven évben”.

Hasonló méltató és részvénynyilatkozatokat tettek közzé egyebek között cseh, lengyel, román, horvát, szlovén, valamint a skandináv államok vezetői, valamint a belga, a holland, a svéd és a norvég királyi család.

(MTI/Guardian)

The post Lerótták tiszteletüket a világ vezetői, Brazíliában háromnapos gyászt tartanak first appeared on 24.hu.

Related posts

Halálra gázolt egy embert a vonat Debrecenben

MO.CO.HU

Meredeken emelkedik az elhunytak száma, 152 új áldozata van a járványnak

MO.CO.HU

Meghalt Bába Mihály, a dunaújvárosi kézisek legendás gyúrója

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status