11.4 C
Budapest
September 27, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
liz truss MAGYARORSZÁG nagy-britannia Nagyvilág

Már át is alakította a kormányt az új brit miniszterelnök

Átalakította a kormányt Liz Truss brit miniszterelnök, akit kedden nevezett ki hivatalosan a miniszterelnöki tisztségre II. Erzsébet királynő, és aki este csaknem az összes kritikus fontosságú tárca élén változtatásokat jelentett be.

Saját eddigi helyére, vagyis a külügyminiszteri posztra James Cleverly korábbi oktatási minisztert nevezte ki.

Suella Braverman, aki a kedden leköszönt előző miniszterelnök, Boris Johnson kormányában a jogi főtanácsadó tisztségét töltötte be, keddtől a belügyminisztériumot irányítja.

A belügyi tárca élén bekövetkezett váltás közvetlen előzményeként, hétfő este bejelentette lemondását Priti Patel eddigi belügyminiszter, akiről korábban is lehetett tudni, hogy Johnson támogatója. Ő volt szinte az egyetlen a brit kormány legmagasabb rangú tagjai közül, aki nem indult a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a kormányfői posztért, amikor Johnson a sorozatos belpolitikai botrányok nyomán, a konzervatív frakció nyomására július 7-én bejelentette lemondását.

A pénzügyminiszteri tisztségre Liz Truss kormányfő Kwasi Kwartenget nevezte ki. Kwarteng a Johnson-kormányban az üzleti ügyek minisztériumát vezette.

A pénzügyi tárca élén legutóbb Rishi Sunak állt, aki szintén indult a Konzervatív Párt vezetőjének tisztségéért, és a választási folyamat utolsó szakaszában – amelyben a párttagság szavazatai döntöttek az új vezető személyéről – közvetlenül Liz Truss-szal versengett. Rishi Sunak kedd estig nem kapott új kormányzati tisztséget.

Therese Coffey korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter keddtől az egészségügyi miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be.

A kritikus fontosságú tárcák eddigi vezetői közül egyedül Benn Wallace védelmi miniszter maradt a helyén.

Johnson volt miniszterelnök-helyettese, Dominic Raab – aki az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte és a vezetőválasztáson Rishi Sunakot támogatta – kedd este bejelentette, hogy nem vállal kormányzati tisztséget és visszatér a londoni alsóház hátsó padsoraiba. Ugyanígy tesz Grant Shapps eddigi közlekedési miniszter és Steve Barclay, a Johnson-kormány volt egészségügyi minisztere.

(MTI)

Kapcsolódó
Óriási hajtűkanyarokkal érkezett meg székébe a harmadik női brit kormányfő

Liz Truss baloldaliként indult, felszólalt a monarchia felszámolásáért, mára viszont keményvonalas brexitpártivá vált, aki három miniszterelnök alatt szolgált, és tíz év alatt hat minisztériumot irányított.

The post Már át is alakította a kormányt az új brit miniszterelnök first appeared on 24.hu.

Related posts

Nánási Pál: Ha pontos elvárás van, úgy érzem, hogy egy szardarab vagyok

MO.CO.HU

„Ne nagyon csinálj túl extrém dolgokat” – nyolc életrecept a 75 éves Susan Sarandontól

MO.CO.HU

Kilenc éve minden nap szíveket lát egy angol nő

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status