9.8 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bbc historyMAGYARORSZÁGmüncheni olimpiaterroristatörténelemTudománytúszdrámatúszejtés

Drámába fulladt az olimpia Münchenben

Az 1972. évi XX. nyári olimpiai játékok úgy kezdődtek, mint 1936 óta mindig. 30 napos út után, Isztambul, Várna, Belgrád, Budapest és Bécs érintésével, augusztus 26-án megérkezett Münchenbe az olimpiai láng Athénből. Az olimpiai üstöt a láng utolsó hordozója, a német atlétika junior bajoka, Günther Zahn gyújtotta meg. Az újonnan épített olimpiai stadionban 121 nemzet képviselői vonultak fel; a magyar sportolókat Kulcsár Gergely gerelyhajító vezette. A megnyitó beszédet Gustav Heinemann, a Német Szövetségi Köztársaság elnöke tartotta.

Mégis minden másként alakult

A folytatás is olyan volt, mint máskor. A 121 nemzet képviseletében 7134 versenyző mérte össze erejét 21 sportágban. A játékok központi helye a 77 ezer néző befogadására alkalmas olimpiai stadion volt. Itt zajlottak az atlétikai versenyek, a focimeccsek egy része és a különböző lovaglási versenyek. A közel 10 ezer férőhelyes Schwimmhalle az úszósportoknak, a búvárkodásnak és a vízipólósoknak adott helyet. Emellett épült külön röplabdacsarnok, jégkorongpálya és bokszcsarnok is. Először jelent meg a játékokon egy hivatalos kabala, a Bajorországban nagyon népszerű Waldi nevű tacskó. A bajorok mindent meg akartak és meg is tettek annak érdekében, hogy feledtessék az 1936-os berlini olimpia kínos emlékét. Aztán mégis minden másként alakult.

Szeptember 5-én, hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott az olimpiai falu kerítésén, és behatolt az izraeli csapat szálláshelyére. A kézifegyverekkel felszerelt terroristák 11 sportolót túszul ejtettek. A sportolók közül ketten – az egyik birkózóedző és az egyik súlyemelő – ellenállással próbálkoztak, őket a túszejtők halálosan megsebesítették.

A terroristák ultimátumot intéztek az izraeli és a német kormányhoz: 232, izraeli börtönökben fogva tartott palesztinnak, valamint a német Vörös Hadsereg Frakció két vezetőjének, Andreas Baadernek és Ulrike Meinhofnak a szabadon engedését, továbbá azt követelték, hogy repülőgépen túszaikkal együtt Kairóba távozhassanak. Követeléseik teljesítését mindkét kormány megtagadta, miközben az izraeli kormány felajánlotta különleges egységei segítségét az NSZK-nak. A német politikusok, Willy Brandt szövetségi kancellár és Hans-Dietrich Genscher belügyminiszter azonban – a belügyekbe való beavatkozás elkerülésére hivatkozva – visszautasították az ajánlatot. Genscher és más német politikusok magukat ajánlották cserébe a túszok szabadon bocsátásáért. Ajánlatukat a túszejtők elutasították.

Véres káoszba fulladt

Közben folyamatosan zajlottak a tárgyalások a terroristák és a német rendőrség képviselői között. Délutánra sikerült megállapodniuk, hogy a túszejtőket és túszaikat a német hatóságok helikopterrel a közeli katonai repülőtérre szállítják, s onnan a Lufthansa egyik gépével Kairóba távozhatnak. A német rendőrség azonban csak színlelte a megegyezést. Tervük az volt, hogy a repülőtéren csapnak le a palesztinokra. Ez a terv akár jó is lehetett volna, ám a kivitelezés több szempontból elhibázottnak bizonyult. Bár a túszejtők nyolcan voltak, a német rendőrség csak öt lövészt helyezett el a repülőtér épületének a tetején és a kifutópályán. Ráadásul az öt lövész egyike sem kapott mesterlövész kiképzést, és rádióösszeköttetéssel, éjjellátókészülékkel, valamint páncélozott járművekkel sem rendelkeztek a „túszmentők”.

Így amikor este 11 felé akcióba kezdtek, lövéseikkel mindössze egy terroristát sikerült leteríteniük. A többiek pedig viszonozták a tüzet, és közel háromnegyed órán át lőtték egymást. Amikor az utólag kivezényelt páncélos járművek végre megérkeztek, a terroristák mészárlásba kezdtek. Az egyik helikopterben rekedt túszokra kézigránátot dobtak, a másikban lévőket pedig sorozatlövésekkel könyörtelenül kivégezték. A lövöldözésben meghalt négy további terrorista és egy német rendőr is. Összesen tehát 17-en veszítették el életüket.

Hosszú vita és a másnapi gyászszertartás után a NOB úgy döntött, hogy a játékokat folytatni kell. Így is történt. A tragédiába torkollott olimpia legsikeresebb szereplője Mark Spitz amerikai úszó lett, aki négy egyéni és három csapataranyat nyert. Jól szerepelt a magyar válogatott is, amely 6 arany, 13 ezüst és 16 bronzérmet szerzett, s ezzel a 8. helyen végzett. A hat aranyból kettőt vívóink (Fenyvesi Csaba és a férfi párbajtőr csapat) hoztak el, egyet-egyet pedig az öttusázó Balczó András, a birkózó Hegedűs Csaba, az ökölvívó Gedó Győző és a súlyemelő Földi Imre.

The post Drámába fulladt az olimpia Münchenben first appeared on 24.hu.

Related posts

Tapssal búcsúztatták Merkelt az utolsó tanácsülésén

MOCOHU

Tiltakoznak Párizsban a Covid-igazolás bevezetése ellen

MOCOHU

Hétfőtől ezer forintos étkezési utalványt kapnak a véradók

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This