8.3 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
háborúMAGYARORSZÁGNagyvilágorosz-ukrán háborúoroszországukrajna

Az oroszok szerint Iszkander rakétával találtak el egy ukrán katonavonatot

Iszkander rakéta talált egy ukrán tartalékosokat szállító vasúti szerelvényt, az orosz légerő precíziós csapásai pedig a földön semmisítettek meg nyolc ukrán katonai gépet – jelentette ki egyebek között Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint precíziós levegő-föld fegyverek az ukrán légierő öt harci repülőgépét találták el a Poltava megyei Mirhorod katonai repülőterén. Beszámolója értelmében egy Szu-27-es és egy Szu-24-es megsemmisült, további két Szu-27-es és egy Szu-24-es pedig kritikus kárt szenvedett, mintegy harminc katona pedig életét vesztette. A Dnyipropetrovszk megyei Dnyipro katonai repterén egy nagypontosságú csapás három repülőgépét pusztította el.

A szóvivő szerint légierő egy újabb precíziós csapása a Mikolajiv megyei Novji Buhnál megsemmisítette az ukrán Kahovka csoportosulás parancsnoki állását, aminek következtében 64 katona életét vesztette hét haditechnikai eszköz pedig üzemképtelenné vált.

Állítása szerint a Dnyipropetrovszk megyei Csapline vasútállomáson egy Iszkander rakéta közvetlenül eltalált egy katonai szerelvényt, aminek következtében életét vesztette az ukrán fegyveres erők tartalékos állományának több mint kétszáz, a Donyec-medencébe induló katonája és tíz haditechnikai eszköz.

A Hmelnyickij megyei Sepetivka faluban nagypontosságú levegő-föld fegyverek megsemmisítették egy páncélosokat és rakétavetőket – köztük külföldi gyártmányúakat is – javító vállalat műhelyeit. Zaporizzsjában az Iszkra üzemet érte találat, ahol lég- és lövegvédelmi radarállomásokat javítottak. Rpmba dőltek a Migremont repülőgépjavító üzem épületei is.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok hét vezetésipontot, 149 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, négy lőszerraktárt és egy katonai üzemanyagtárolót támadtak. A donyecki régióban folyatatott lövegelhárítás két lőállásban lévő ukrán Grad- és három D-30-as szakasz tüzét fojtotta el, a légvédelem pedig lelőtt öt drónt és 19, az amerikai HIMARS sorozatvetőkből kilőtt rakétát a kahovkai vízierőmű, valamint Herszon és Donyeck város körzetében.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 273 repülőgépet, 148 helikoptert, 1808 drónt, 369 légvédelmi rakétarendszert, 4384 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 819 rakétasorozatvetőt, 3340 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5048 speciális katonai járművet veszítettek.

Konasenkov a napi hadijelentésben azt mondta, hogy az ukrán tüzérség hét alkalommal mért csapást nagy kaliberű ágyúkkal az atomerőmű környékére a kahovkai víztározó túlpartján fekvő Nikopol, Marganec, Viscsetaraszivja és Cservonohrihorivka közeléből. A tábornok szerint az orosz tüzérség ezeket a lőállásokat elfojtotta.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye megszállt része katonai és polgári közigazgatásának vezetője ugyanerről a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán 29 tüzérségi belövés történt, ebből kilenc az enerhodari ipari övezetbe, 17 az atomerőmű területére, további három pedig a Kamjanka-Dnyiprovszkij területére. Egy nappal korábban a Moszkva-barát regionális hatóságok 73 beérkező ukrán lövedéket észleltek.

Moszkvai tájékoztatás szerint csütörtökön Párizs kezdeményezésére első alkalommal tárgyalt telefonon egymással Szergej Sojgu orosz és Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter. A felek megvitatták a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet. Sojgu beszámolt az ukrán fegyveres erők azon lépéseiről, amelyek megzavarhatják az üzem biztonságos működését. A két tárcavezető hangsúlyozta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tisztviselőinek a zaporizzsjai atomerőműben teendő látogatásának fontosságát, valamint azt, hogy készek a szervezet ellenőreinek megadni a szükséges segítséget..

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön elrendelte, hogy 2023. január 1-jétől 137 ezerrel, 1 millió 150 628 ezerre növeljék meg az orosz fegyveres erők hivatásos katonai állományának létszámát. Az összlétszám 2 039 758 fő lehet.

(MTI)

The post Az oroszok szerint Iszkander rakétával találtak el egy ukrán katonavonatot first appeared on 24.hu.

Related posts

A Gyergyó drámai fordítása után jöhet a hetedik meccs az Erste Liga-döntőben

MO.CO.HU

Lassan belélegezhetetlen a levegő Athénban

MO.CO.HU

„Mentőre vár” felirattal jelzik a BKK járatain, ha valaki segítségre szorul

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This