6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fekete lyukMAGYARORSZÁGnasaTechűrkutatás

Ilyen hangja van egy fekete lyuknak

Nem mindennapi videót osztott meg a NASA exobolygókkal foglalkozó csapata. A Twitteren közzétett videóban egy fekete lyuk hangját lehet meghallgatni, egy az emberi fül számára is értelmezhető tartományban – írja a Mashable.

A NASA közleménye szerint a tévhit, miszerint a világűrben nincsenek hangok, abból ered, hogy az űr vákuum, ami nem biztosít utat a hanghullámok terjedésének. A Perseus galaxishalmazban azonban annyi gáz van, hogy az ott lévő fekete lyukból tényleges hangokat tudtak kinyerni a tudósok.

Természetesen a hangokat fel kellett erősíteni, ugyanis ezek olyan mély tartományban vannak, amelyet az emberi hallószerv nem tudna dekódolni.

Az adatok a NASA Chandra röntgenobszervatóriumából származnak, a felvételt pedig még májusban tették nyilvánossá a Fekete Lyukak Hete program alkalmából. Az amerikai űrügynökség szerint a csillagászok felfedezték, hogy a fekete lyuk által kibocsátott nyomáshullámok olyan fodrozódásokat okoztak a forró gázban, amelyeket le lehetett fordítani hangokra.

Az eredeti hang mintegy 57 oktávval a középső C alatt van, ezért ezeket újrakeverték, és felerősítették. Tehát a felvételen nem a fekete lyukak tényleges hangja, hanem annak az emberi fül számára is értelmezhető formája hallható.

Lányi Örs további cikkei
  • Ezek voltak az elmúlt 20 év legkeresettebb dalai a Shazamon
  • Van, akinek már elérhető a YouTube nagy újdonsága
  • Nem is gondolná, mi minden követi nyomon a Facebookon

The post Ilyen hangja van egy fekete lyuknak first appeared on 24.hu.

Related posts

Megenyhülni látszik a Ryanair Lukasenka irányába

MO.CO.HU

Letartóztatták a hírhedt Pesti úti ámokfutót

MO.CO.HU

Karácsony biciklije, Gyurcsány karácsonyi listája, Szájer-ügy light – ezt kaptuk idén a közmédiától 85 milliárdért

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This