11.4 C
Budapest
September 27, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fekete lyuk MAGYARORSZÁG nasa Tech űrkutatás

Ilyen hangja van egy fekete lyuknak

Nem mindennapi videót osztott meg a NASA exobolygókkal foglalkozó csapata. A Twitteren közzétett videóban egy fekete lyuk hangját lehet meghallgatni, egy az emberi fül számára is értelmezhető tartományban – írja a Mashable.

A NASA közleménye szerint a tévhit, miszerint a világűrben nincsenek hangok, abból ered, hogy az űr vákuum, ami nem biztosít utat a hanghullámok terjedésének. A Perseus galaxishalmazban azonban annyi gáz van, hogy az ott lévő fekete lyukból tényleges hangokat tudtak kinyerni a tudósok.

Természetesen a hangokat fel kellett erősíteni, ugyanis ezek olyan mély tartományban vannak, amelyet az emberi hallószerv nem tudna dekódolni.

Az adatok a NASA Chandra röntgenobszervatóriumából származnak, a felvételt pedig még májusban tették nyilvánossá a Fekete Lyukak Hete program alkalmából. Az amerikai űrügynökség szerint a csillagászok felfedezték, hogy a fekete lyuk által kibocsátott nyomáshullámok olyan fodrozódásokat okoztak a forró gázban, amelyeket le lehetett fordítani hangokra.

Az eredeti hang mintegy 57 oktávval a középső C alatt van, ezért ezeket újrakeverték, és felerősítették. Tehát a felvételen nem a fekete lyukak tényleges hangja, hanem annak az emberi fül számára is értelmezhető formája hallható.

Lányi Örs további cikkei
  • Ezek voltak az elmúlt 20 év legkeresettebb dalai a Shazamon
  • Van, akinek már elérhető a YouTube nagy újdonsága
  • Nem is gondolná, mi minden követi nyomon a Facebookon

The post Ilyen hangja van egy fekete lyuknak first appeared on 24.hu.

Related posts

10,5 milliónál jár az olajszennyeződés elkövetőjének felderítésére összegyűjtött nyomravezetői díj

MO.CO.HU

Egyes prémium üzemanyagokra is vonatkozik a 480 forintos ársapka

MO.CO.HU

Oltási terv: szinte elérhetetlen a hibabejelentésre létrehozott telefonszám

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status