0.9 C
Budapest
December 1, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alvászavarkék fényMAGYARORSZÁGokostelefonTech

Ezért veszélyes, ha lefekvés előtt a mobilt nyomkodjuk

Napjainkban szinte már alig találni olyan embert, aki ne görgetné át a legnagyobb közösségi oldalak hírfolyamát, e-mailjeit, bejövő üzeneteit a lámpaoltás előtt. Érdemes azonban odafigyelni, ugyanis ha nem korlátozza magát az ember, egy kedves kis rutinból könnyen súlyos függőség alakulhat ki. Bár sokan úgy gondolják, az okostelefonok megjelenésével jobb lett a munka-magánélet egyensúly, a kutatók azt javasolják, ne használják a mobiljukat éjszaka azok, akiknek fontos az egészségük és több pihenésre van szükségük – írja a SlashGear.

Az alvásunkba ugyanis igencsak bele tud rondítani a képernyőből származó kék fény. Ennek hullámhossza leginkább a napfényből származik, de az olyan mesterséges fényforrások is termelik, mint amilyenek az okostelefonok képernyői. Korábbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a kék fénynek való kitettség, különösen a nap későbbi szakaszában, befolyásolhatja az alvás minőségét. A Sleep Foundation álláspontja szerint ráadásul a kék fény megzavarja a melatonin, az álmosságérzetért felelős hormon felszabadulását is.

Míg ez napközben kifejezetten előnyös tud lenni, ugyanis ébren tart minket, este nem tesz jót a szervezetnek.

A Harvard kutatása szerint a naplemente után a kék fény felborítja a szervezet természetes cirkadián ritmusát, ami olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint az elhízás, a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség. Emellett a kék fény veszélyeztetheti a szemünket is. A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a spektrum összes fénye közül a kék fény hordozza a legtöbb energiát, és szemkárosodást okozhat, ha túlságosan sokáig tesszük magunkat annak. Dr. Michelle Drerup, a Cleveland Clinic alvásgyógyász szakértője szerint már egy gyors üzenetellenőrzés is aktiválhatja az agyunkat, és késleltetheti az alvást.

Azok az okostelefon-tulajdonosok, akik lefekvés előtt használják a mobiljukat, nehezen tudják kikapcsolni az agyukat és megfelelően kipihenni magukat. Számos tanulmány megállapította azt is, hogy a legtöbb gyermek és tinédzser érzékeny az alvásmegvonásra, különösen, ha alvás közben képernyők vannak a közelükben. És mint azt mindenki tudja, a rendszeres alváshiány napközbeni teljesítményünkre, és így életünkre is rányomhatja a bélyegét.

Lányi Örs további cikkei
  • Ötmillió éves lelet mutathatja meg a klímaváltozás pusztító hatásait
  • Az eddiginél 100-szor gyorsabb chipet fejleszt a NASA
  • Nagy áldozattal járhat az olcsó Netflix-előfizetés

The post Ezért veszélyes, ha lefekvés előtt a mobilt nyomkodjuk first appeared on 24.hu.

Related posts

Tagadják a tálibok a civilek szándékos megölését

MO.CO.HU

Martin Luther King beszédeit használta Justin Bieber az új albumán

MO.CO.HU

Mi a különbség a titoktartás és a privát tér között a kapcsolatban?

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This