11.4 C
Budapest
September 27, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
észtország külgazdasági és külügyminisztérium MAGYARORSZÁG menczer tamás nagykövet Nagyvilág ukrajna

A külügyben oktatták ki az észt követet, hogyan kéne Magyarországról beszélni

Elfogadhatatlan, Magyarországot bíráló észt politikusi nyilatkozatok miatt bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Észtország budapesti nagykövetét – közölte a KKM kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára kedden a közösségi oldalán az MTI szerint. A távirati iroda ellenben nem részletezte, milyen nyilatkozatokról van szó, egyelőre az észt hírügynökség oldalán se leltük nyomát.

Menczer Tamás a feltöltött videóban azt mondta, az észt nagykövetet (az MTI hírében nem nevezik meg: Raul Toomas) tájékoztatta a háborúval kapcsolatos magyar álláspontról, és elfogadhatatlannak nevezte a Magyarországot és a magyar kormányt „alaptalanul, hazug módon bíráló” nyilatkozatokat. Szerinte a háborúval kapcsolatos magyar álláspont középpontjában a béke van. „Mi a béke pártján állunk” – mondta, hozzátéve, a béke az egyetlen megoldás a fizikai fenyegetettségre, a gazdasági kihívásokra, a gazdasági- és energiaválság megoldására is.

Menczer arról is tájékoztatta az észt nagykövetet, hogy Magyarország jelenleg történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre Ukrajnával kapcsolatban: már mintegy egymillió menekültet fogadott be Magyarország, közülük azoknak, akik itt maradnak, segítenek munkát találni, a gyerekeket beiskolázni. A magyar kormány kész egy kórházat és egy iskolát újjáépíteni Ukrajnában, és folyamatosan humanitárius segélyeket szállítanak az országba.

Magyarország Ukrajna mellett áll, támogatja Ukrajna területi szuverenitását és integritását – erősítette meg Menczer.

Hozzátette, furcsának tartja a bírálatot egy olyan ország politikusaitól, amelynek légterét magyar katonák és magyar repülőgépek is védik, hiszen Magyarország már sokadik alkalommal vesz részt Észtország légterének védelmében. Jelenleg négy Gripen repülőgéppel és ötven katonával teljesít a Magyar Honvédség szolgálatot, tehát magyar katonák dolgoznak Észtország biztonságáért. Menczer kijelentette:

nem alaptalan és hazug bírálatokat várunk cserébe.

The post A külügyben oktatták ki az észt követet, hogyan kéne Magyarországról beszélni first appeared on 24.hu.

Related posts

Hende Csaba egy hétre Panamába utazott egy másfél perces beszédért

MO.CO.HU

Biztonságiaknak tűnő emberek próbálnak bejutni a Dunaferr gyárába, óriási a rendőri készültség

MO.CO.HU

Villamoson mutogatta magát egy 65 éves szegedi férfi

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status