15.5 C
Budapest
September 29, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
donald trumpfbiházkutatásMAGYARORSZÁGNagyvilágrazzia

New York Times: Trump jogásza azt állította, visszajuttatták a titkosított dokumentumokat a kormánynak

Donald Trump előző amerikai elnök egyik jogásza júniusban aláírt egy nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy a Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján tárolt összes titkosított dokumentumot visszajuttatták a kormánynak – írta a The New York Times című amerikai napilap szombaton.

Kapcsolódó
Atomtitkokat is keresték Trump birtokán a nyomozók

Húsz doboznyi dokumentumot foglaltak le a nyomozók.

A nyilatkozatot azután írták alá, hogy Jay Bratt, az amerikai igazságügyi minisztérium egyik magas rangú nemzetbiztonsági tisztségviselője Trumpnál járt június 3-án – értesült a lap.

A látogatás során Bratt találkozott Trump két jogászával, hogy megbeszéljék a titkosított információk kezelésének részleteit. Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) augusztus 8-án előre be nem jelentett házkutatást tartott Trump rezidenciáján. Hivatalban lévő vagy volt államfő esetében korábban soha nem fordult elő hasonló az Egyesült Államok történetében.

A nyomozók több doboznyi iratot foglaltak le. Ezek között szerepelnek minősített iratok, köztük szigorúan titkos, titkos és bizalmas jelzésű dokumentumok, úgynevezett TS/SCI (Top Secret/Sensitive Information) jelölésű iratok. Donald Trump és csapata vitatja az iratok minősített voltát, arra hivatkozva, hogy a volt elnök a hivatalából történt távozása előtt feloldotta azok minősítését.

Trump ellen a kémtörvény megsértésének gyanújával indítottak nyomozást ľ derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott házkutatási parancsból. A volt elnök szombaton azt írta az általa létrehozott közösségi oldalon, a Truth Socialon, hogy az igazság az ő oldalán áll.

Taylor Budowich, Trump egyik szóvivője közleményben bírálta az FBI „példátlan és szükségtelen razziáját”, amely szerinte a demokraták újabb „boszorkányüldözésének” része.

Kapcsolódó
A Watergate-ügy után hozott törvény miatt razziázott az FBI Trumpnál

Minden, az elnöki ciklus alatt keletkezett hivatalos iratot meg kell őrizni, majd át kell adni nemzeti levéltárnak. Donald Trump azonban úgy gondolta, ezek a szabályok rá nem vonatkoznak.

The post New York Times: Trump jogásza azt állította, visszajuttatták a titkosított dokumentumokat a kormánynak first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2021.08.17.

MO.CO.HU

Szuperokos és strapabíró hordozható hangszóróval állt elő a Sonos

MO.CO.HU

Puzsér Róbert: Burzsoá provokációnak érzem a Rácz Jenőket

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This