10.9 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldcser-palkovics andráserdőfakivágásMAGYARORSZÁGszékesfehérvártűzifatűzifarendelet

Nem engedi Fehérvár fáit Cser-Palkovics

A Székesfehérvár tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba – szúrta ki Cser-Palkovics András polgármester Facebook-üzenetét a Magyar Hang kedden. Az új kormányrendeletre reagált, ami az ország erdeiben az energiaválságra hivatkozva megkönnyíti a fakitermelést. A fideszes városvezető így fogalmazott:

Egy évtizede dolgozunk közösen azért, hogy az erre alkalmas területeket fásítsuk, erdőket telepítsünk és ezzel kialakítsuk Fehérvár tüdejét, ami ellensúlyozza a gazdaságunk által okozott környezet terhelést.

A Fehérvár Tüdeje programhoz a kormányt is milliárdokkal járult hozzá, így fel sem merülhet a fiatal erdők kivágása. A városban és környékén folytatódnak az ültetések, sőt a falopások elkerülésére fokozni akarják az erdők védelmét. „Várhatóan az erdőkben húzódó földutakat sorompóval fogjuk zárni és járőrözésekre is sor kerül” – közölte Cser-Palkovics.

A polgármester szerint a város területén lévő védett, idősebb erdők kivágásának veszélye nem fenyeget, ellenben a magánerdőkben előfordulhat. Székesfehérváron viszonylag kevés háztartás fűt fával, így abban a helyzetben van a város, hogy „nem kell egy azonnali energetikai katasztrófa fenyegetése miatt figyelmen kívül hagynunk egy hosszabb távon jelentkező, de hatását már most is (ld. aszály) határozottan éreztető klímakatasztrófát”. Hozzátette, van olyan település az országban, ahol viszont emberélet kérdése a fafűtés. Végül odaszúr kicsit:

Fontos lenne tehát, hogy az ilyen kérdésekben legyen hatásköre az önkormányzatoknak, mert nem ritkán a globális, országos problémákra lokálisan születhetnek meg leghatékonyabban a döntések. Ez pedig pontosan ilyen terület.

The post Nem engedi Fehérvár fáit Cser-Palkovics first appeared on 24.hu.

Related posts

Kézilabda Eb: Szerbia – Magyarország

MOCOHU

Schobert Norbi: Egy egészen más Norbit fogtok visszakapni

MOCOHU

Sorozatos terheléses támadások: Ujhelyi rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This