6.5 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
emlékműésztországMAGYARORSZÁGNagyvilágoroszországszovjet emlékműszovjetunió

Szovjet emlékműveket bontanának el százával az észtek

Úgy döntött az észt kormány, hogy amint lehet, elbontja az országban megmaradt szovjet emlékműveket – jelentette be csütörtökön Kaja Kallas észt kormányfő az ERR közmédia szerint. Kallas így fogalmazott:

A fő dolgot eldöntöttük, a kommunista emlékműveket el kell távolítani a közterekről és olyan gyorsan kell ezt megtenni, amennyire lehetséges.

Hozzátette, a logisztikai kihívásokat meg fogják oldani. Cirka 200-400 vonatkozó szobor és emlékmű lehet az országban, sok azonban magánterületen áll. Ezek elbontása is lehetségessé válik.

Bonyolultabb a helyzet az orosz határon lévő Narva városánál, ahol a lakosság jelentős része orosz. Az itt kiállított, kiszuperált tank a város tulajdona, ami viszont nem akarja eltávolítani, már tüntetést is tartottak érte. Kallas azt mondta, senkinek sem tiltják meg, hogy megemlékezzenek a halottakról, de e célra ott vannak a temetők. Hozzátette:

“Egy tank az gyilkos fegyver, nem egy emlékműnek való tárgy, és ugyanezek a tankok épp most is embereket ölnek Ukrajna utcáin.”

Az eltávolítás menetrendjét amúgy nem akarja még közölni a kormány. Azzal Kallas is tisztában van, hogy veszélyes vizekre evez, kifejtette, hogy nem szabad, hogy eszkalálódjon a helyzet. Szerinte az ukrajnai háború feltépte a sebeket, a kommunista emlékművek ezekre az időszakokra emlékeztetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció, Lettországban készült.)

The post Szovjet emlékműveket bontanának el százával az észtek first appeared on 24.hu.

Related posts

A rák nem vár a járvány végéig (x)

MOCOHU

A Mestercukrász Joci séfje: A volt tanulóim rám írtak, hogy nagyon nem szerettek

MOCOHU

Helyszínen felejtette a személyi igazolványát a tettes

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This