4.7 C
Budapest
November 28, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
emlékmű észtország MAGYARORSZÁG Nagyvilág oroszország szovjet emlékmű szovjetunió

Szovjet emlékműveket bontanának el százával az észtek

Úgy döntött az észt kormány, hogy amint lehet, elbontja az országban megmaradt szovjet emlékműveket – jelentette be csütörtökön Kaja Kallas észt kormányfő az ERR közmédia szerint. Kallas így fogalmazott:

A fő dolgot eldöntöttük, a kommunista emlékműveket el kell távolítani a közterekről és olyan gyorsan kell ezt megtenni, amennyire lehetséges.

Hozzátette, a logisztikai kihívásokat meg fogják oldani. Cirka 200-400 vonatkozó szobor és emlékmű lehet az országban, sok azonban magánterületen áll. Ezek elbontása is lehetségessé válik.

Bonyolultabb a helyzet az orosz határon lévő Narva városánál, ahol a lakosság jelentős része orosz. Az itt kiállított, kiszuperált tank a város tulajdona, ami viszont nem akarja eltávolítani, már tüntetést is tartottak érte. Kallas azt mondta, senkinek sem tiltják meg, hogy megemlékezzenek a halottakról, de e célra ott vannak a temetők. Hozzátette:

“Egy tank az gyilkos fegyver, nem egy emlékműnek való tárgy, és ugyanezek a tankok épp most is embereket ölnek Ukrajna utcáin.”

Az eltávolítás menetrendjét amúgy nem akarja még közölni a kormány. Azzal Kallas is tisztában van, hogy veszélyes vizekre evez, kifejtette, hogy nem szabad, hogy eszkalálódjon a helyzet. Szerinte az ukrajnai háború feltépte a sebeket, a kommunista emlékművek ezekre az időszakokra emlékeztetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció, Lettországban készült.)

The post Szovjet emlékműveket bontanának el százával az észtek first appeared on 24.hu.

Related posts

Beperelte államát a legjobban fizetett amerikai prostituált, a bordélyházak bezárása miatt

MO.CO.HU

Bezárják az összes iskolát Szerbiában

MO.CO.HU

Amíg Bidenen múlik, Iránnak nem lesz atomfegyvere

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status