11.2 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldellenzéki pártokelszivárgásfideszidea intézetközvélemény-kutatásMAGYARORSZÁGperemszavazók

IDEA Intézet: Elindult a Fidesz peremszavazóinak lemorzsolódása

A Fidesz továbbra is magabiztosan vezet a pártpreferenciákban, de az utolsó, májusi méréshez képest a teljes népesség vonatkozásában 6, a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal csökkent a támogatottsága – derül ki az IDEA Intézet frissen ismertetett közvélemény-kutatásából.

Az IDEA Intézet friss reprezentatív adatfelvételének eredménye szerint tehát elkezdődött az ilyenkor szokásos lemorzsolódási folyamat, ami a közlemény szerint minden bizonnyal összefüggésben áll a kormány által meghozott megszorító intézkedésekkel. A választások utáni győzteshez húzás tehát rövid életűnek bizonyult, de a Fidesz-tábor érdemi része egyben maradt – értékelnek a kutatás eredményeinek ismertetésekor.

A Fidesz az összes hazai választópolgárra vetítve a belföldi szavazatok mintegy 36 százalékát szerezte meg április 3-án, szemben az ellenzék 25 százalékával. Ehhez képest a párt az IDEA Intézet májusi mérése szerint 43 százalékra tudta emelni a támogatottságát, ami jelentős, hibahatáron túli növekedést jelentett. Júliusra azonban a politikai helyzet alapvetően megváltozott, és ennek eredményeképpen nem drámai módon ugyan, de a teljes népesség vonatkozásában hibahatáron túl csökken a kormányzópárt támogatottsága.

Ez jelenleg a kutatás szerint 37 százalék, ami az előző méréshez képest 6 százalékpontos csökkenés.

A közleményben figyelmeztetnek: a Fidesz szavazótábora nem omlott össze, hanem egy normális, megszokott választásszociológiai folyamat kezdődött el. Mint írják, az ún. peremszavazók – vagyis akik elsősorban valószínűleg a tizenharmadik havi nyugdíj, az adóvisszatérítés, a 25 éven aluliak SZJA-mentessége,  illetve például az orosz-ukrán háború kitörés hatására csatlakoztak a párt támogatóhoz  – elkezdtek lecsatlakozni a Fideszről.

Az IDEA Intézet mérése szerint ezzel együtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzívak tábora épp 6 százalékponttal emelkedett.

Ez más ciklusokban is előfordult már az elmúlt évtizedekben, a teljes népességen belül mért adatok alapján pedig a Fidesz egy hajszállal, de még mindig erősebbnek tűnik, mint a 2022. április 3-i választáson elért eredményekor.

A közlemény figyelmeztet, hogy a Fidesz elszánt, legalább közepesen kötődő szavazói körében a rezsiemelésnek és a kata-kivezetésének nincs érdemi hatása.

A júliusi adatfelvétel alapján ugyanakkor a Fideszen kívüli világban alig tapasztalható változás. A teljes, választókorú belföldi népességben a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében +1, a Jobbik és a Momentum Mozgalomnál viszont -1 százalék a támogatottság alakulása a májusi méréshez képest.

A parlamenti ellenzéki pártok a Mi Hazánk nélkül együttesen 23 százalékon állnak, ami majd 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a választáson elért tényleges eredményük.

A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1−2 százalékos elmozdulásokat rögzítettek. A Mi Hazánk 9 százalékkal, a Kétfarkú Kutya Párt 6 százalékkal a valaha mért legmagasabb támogatottságán áll, de 2 százalékponttal a DK is tudta növelni népszerűségét, amely így most 14 százalék. A Jobbik és a Momentum viszont 1−1 százalékponttal a májusi eredménye alatt teljesít. A Jobbik esetében ez egyúttal negatív csúcs: IDEA Intézet 2019 januárja óta rendszeres végzett méréseiben sohasem volt ilyen alacsony a párt támogatottsága, amely jelenleg épp a parlamenti belépési küszöbértéken.

Az intézet a kutatás adatait 2022. július 9. és július 20. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

The post IDEA Intézet: Elindult a Fidesz peremszavazóinak lemorzsolódása first appeared on 24.hu.

Related posts

Narancs hold látszik az Egyesült Államokból

MOCOHU

Szobrot állítanak a Göncz-házaspárnak a II. kerületben

MOCOHU

Művészeti titkáruk leégett otthonára gyűjt a Centrál Színház

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This