15.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilággeológiaMAGYARORSZÁGmikrobáktengertermészetTudomány

Tavakat találtak a tenger fenekén

Egy új tanulmányban a szakértők a Vörös-tenger mélyén felfedezett új, sós medencéket mutatják be – írja a Live Science. Az ősi formációk a helyi környezet több ezer éves változásairól és az élet eredetéről árulkodhatnak.

A mélytengeri sós medencék olyan hipersós tavak, amelyek a tengerfenéken alakulnak ki. Különleges kémiájuk és oxigénmentességük miatt a bolygó legextrémebb környezetei közé tartoznak, ennek ellenére hemzsegnek benne a létformák. A medencék vizsgálata nemcsak a földi élet eredetének megértésében segíthet, hanem az idegen élet kereséséhez is hozzájárulhat.

Sam Purkis, a Miami Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint jelenlegi ismereteink alapján az élet bolygónkon a tengerek mélyén, szinte biztosan oxigénmentes környezetekben keletkezett. A sós medencék nagyon hasonlóak ezekre a környezetekre, az ilyen formációknál ráadásul a gyógyszerfejlesztéseket segítő mikrobákra is bukkanhatnak.

A kutatók csupán néhány tucat ilyen felszín alatti tavat ismernek a földön, a legnagyobbak megközelítőleg 2,6 négyzetkilométeresek. Eddig csak a Mexikói-öbölben, a Földközi-tengerben és a Vörös-tengerben találták meg a formációkat, a legtöbb utóbbi víztömegben helyezkedik el. Ezek a 23-5,3 millió évvel ezelőtti miocén idején, a lerakódott ásványok feloldódásával jöhettek létre, amikor a tengerek szintje alacsonyabb volt.

Samere Fahim Photography / Getty Images Illusztráció.

A Vörös-tenger eddig ismert medencéi a partoktól legalább 25 kilométerre fekszenek, a közelmúltban viszont az Akabai-öbölben, a szárazföldtől csupán 2 kilométerre találtak tavakat. A négy formációt az OceanX szervezet 2020-as expedíciója során fedezték fel, majd egy távirányítású robottal közelebbről is megvizsgálták.

A medencék 1,7 kilométerrel a felszín alatt vannak, a legnagyobb 10 ezer négyzetméteres.

Ilyen mélységben nincs sok létforma, a sós tavaknál viszont amolyan oázisok alakultak ki. A mikrobák sokasága vonzza az állatokat, a környéken halak és rákok gyűjtenek táplálékot. Bár a mikroorganizmusok jól érzik magukat a tavakban, az oxigénhiány miatt a beléjük tévedő állatok szinte azonnal elkábulnak vagy elpusztulnak. A ragadozók ezekből az áldozatokból fogyasztanak.

A kutatók mintákat gyűjtöttek be a helyi tengerfenékből. Ezek elemzése sokat elárulhat a térség történetéről.

The post Tavakat találtak a tenger fenekén first appeared on 24.hu.

Related posts

Százhuszonöt év után hazatértek az első, Magyarországon készült filmfelvételek

MOCOHU

Nemcsák Károly: Ha nincs a Szomszédok, akkor is ismernének

MOCOHU

Százezer ember menekült el otthonról Dél-Lobanonban az izraeli támadások miatt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This