April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
abortuszMAGYARORSZÁGNagyvilágroe vs. wadeusa

Az amerikai képviselőház megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását

A demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását, miután az amerikai legfelsőbb bíróság hetekkel korábban érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jogot – írta az AP amerikai hírügynökség pénteken.

A javaslatot 219-en támogatták és 210-en ellenezték. A képviselőház 223:205 arányban egy másik törvényt is elfogadott, amelyben megtiltotta, hogy azért büntessenek egy nőt vagy kiskorút, mert másik államban végezteti el az abortuszt, ha lakóhelyén nem engedélyezett a beavatkozás.

A jogszabályok valószínűleg nem emelkednek törvényerőre, mert a szenátusban nincs meg a szükséges demokrata többség az elfogadásukhoz.

Ugyanakkor a képviselőházi szavazás új fejezetet nyitott a vitában, amely megosztotta az Egyesült Államokat, és nagy fejtörést okozott a helyi törvényhozóknak és kormányzóknak, miután tagállami hatáskörbe utalta az abortusz szabályozását.

Nancy Pelosi házelnök felháborítónak nevezte, hogy ötven évvel a Roe kontra Wade ügyben meghozott ítélet után „a nőknek újra harcolniuk kell legalapvetőbb jogaikért egy szélsőséges bírósággal szemben”. A republikánusok kifogásolták a képviselőházban elfogadott új jogszabályokat, és a legfelsőbb bíróság döntését éltették.

Az amerikai legfelsőbb bíróság június végén úgy döntött, hogy érvényteleníti a Roe kontra Wade ügyben született ítéletet. Az 1973-as jogesetben a testület azt mondta ki, hogy alkotmányellenesnek számít az abortuszjog korlátozása. A változás következtében a tagállamok szabadon rendelkezhetnek az abortusz szabályozásáról. Az AP szerint az államok fele betilthatja a terhességmegszakítást.

(MTI)

Kapcsolódó
„Ők törvényt akartak változtatni, én abortuszt akartam”

Jane Roe ugyan nem lehetett a választáspárti mozgalom arca, ám az életútja pontos képet fest arról, miként lett az abortusz napjaink egyik legmegosztóbb kérdése.

The post Az amerikai képviselőház megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását first appeared on 24.hu.

Related posts

Lavina temetett maga alá több síelőt Ausztriában

MOCOHU

Bő 1 milliárd eurós nyereséget ért el a BioNTech az első negyedévben

MOCOHU

Koronavírusos donor szívét kapta egy gyerek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This