37.5 C
Budapest
August 10, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
főtáv MAGYARORSZÁG Sport

Kommunális hulladékkal fűti a Duna Aréna létesítményeit a Budapesti Közművek a vizes VB alatt (x)

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben a karbantartások oroszlánrészét évente, másfél évente „nagy leállás” keretében végzik el a szakemberek. A karbantartás idejére fokozatosan állítják le a berendezéseket, majd elvégzik rajtuk a szükséges javításokat. Ekkor szinte teljesen kiürítik a bunkerteret is, ami egyébként az év többi részében szünet nélkül fogadja a kukásautókban érkező hulladékot.

Budapesti Közművek

Az idei nagy karbantartás kiemelt jelentőségű volt a főváros hosszútávú energiaellátása szempontjából, mert sor került az erőmű gőzturbina forgórészének csehországi gyártóművi felújítására is. Ezen a komplex feladaton túl is jelentős további karbantartási munkák zajlottak az üzemben.

A Hulladékhasznosító Mű határidőre történő visszaindulását a kezdődő FINA Világbajnokság is megkövetelte. A sportesemények fő helyszínét jelentő Duna Aréna létesítményeinek fűtéséhez, használati melegvíz-igényéhez, és a medencék megfelelő hőmérsékletéhez szükséges hőenergiát ugyanis a Budapesti Közművek keretében működő FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió biztosítja. A közel 5 MW teljes hőigényű Duna Aréna éves távhőfogyasztása mintegy 30 ezer GJ, amely közel ezer átlagos méretű háztartás éves fogyasztásának felel meg. Ezt a hőenergiát a BKM Hulladékhasznosító Műve biztosítja, amely nyári időszakban egyedül szolgálja ki a teljes észak-pesti hőkörzet mintegy 60 ezer távhőfogyasztóját. A Hulladékhasznosító Mű nagy karbantartásának határidőre történő befejezése tehát azt is jelenti, hogy az Aréna által a világbajnokság két hete alatt elfogyasztott távhőmennyiség kizárólag települési szilárd hulladék termikus hasznosításából származik, – amely döntően megújuló energiatermelésnek minősül.

Budapesti Közművek

A Budapesti Közművek erőműve működése során termikusan ártalmatlanítja a fővárosban keletkező települési szilárd hulladék 60 százalékát, mintegy 380 ezer tonnát. A tavaly rekord-távhőtermelést (1 millió GJ) elérő üzem mintegy 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhő-, valamint 36 ezer háztartás áramigényét biztosította környezetbarát, fenntartható módon. Ez körülbelül 28 millió m³ import földgáz-megtakarítást és 60 ezer tonna CO2 kibocsájtás-csökkenést jelentett az országnak. Az erőműben alkalmazott ötlépcsős füstgáztisztítási eljárás révén a létesítmény működése megfelel a legszigorúbb hazai és uniós környezetvédelmi normáknak.

Budapesti Közművek

A Budapesti Közművek tervei szerint a turbinafelújítással ez a tavaly elért eredmény még tovább fokozható, jelentősen támogatva a főváros energiaellátását.

A Budapesti Közművek ezúton is gratulál az eddig elért magyar sikerekhez!
Kommunális hulladékkal fűti a Duna Aréna létesítményeit a Budapesti Közművek a vizes VB alatt (x) 4

The post Kommunális hulladékkal fűti a Duna Aréna létesítményeit a Budapesti Közművek a vizes VB alatt (x) first appeared on 24.hu.

Related posts

Több ezer Trump-párti fegyverestől féltik Biden beiktatását

MO.CO.HU

Őrizetbe vették a szlovák legfelsőbb bíróság volt elnökét

MO.CO.HU

Jake Gyllenhaalnak nagyon bejött Jennifer Aniston, amikor közös filmjüket forgatták

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status