6.1 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
algoflexalgoflex tippek fejfájásraÉlet-StílusMAGYARORSZÁG

Elkerülhető a mindennapos kütyühasználat okozta fejfájás

A különféle elektronikus kütyük használata már mindennapi része életünknek. Legyen szó tanulásról, munkáról, vagy egy átlagos mobiltelefonos kommunikációról, mindig van a közelünkben legalább egy csatlakoztatott eszköz. Mint oly sok mindenre, az elektronikus eszközökkel kapcsolatban is fontos (lenne) a mértékletesség. Természetesen nem könnyű a tudatosság, ha szinte percenként nyúlunk valamelyik masinához, de legyünk észnél! A eszközök túlzott használata miatt akár szem-, izom- és fejfájás alakulhat ki, de például a mobiltelefonok túlzott használata szintén negatív hatással lehet az alvás minőségére, és így felerősítheti a migrénes rohamok számát és intenzitását is. Megijedni nem szabad, az eszközöket pedig nem kell kikapcsolni. A valódi probléma pár óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető, így nem az egészségünk látja kárát a kütyük iránt mutatott rajongásunknak.

Tipikus probléma a számítógép-fejfájás

Sokan munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a gép előtt tölteni. Miközben mereven nézik a számítógép monitorát a szem izmainak görcsös megfeszülését idézi elő. Erre a problémára több tünet is felhívhatja a figyelmet. Előfordulhat fényérzékenység, könnyezés, a vörös, égető és akár viszkető szemek, de a szemek elhelyezkedéséből biztosan az következik, hogy elsősorban halántéktáji, szemkörnyéki illetve homloktáji fájdalmat idézhetnek elő. Talán nem meglepő, de ez a típusú fájdalom pihentetésre szűnik, használat közben 40 percenként érdemes szünetet tartani, megelőzése azonban talán még könnyebb is. Szakértők szerint a számítógép, az okostelefon, vagy egyéb kütyü használatakor ajánlott legalább 40 centiméteres távolságot tartani a képernyő és az arc között. Szükséges továbbá a képernyő fényerejének csökkentése és a környezet megfelelő megvilágításának biztosítása.

A testtartás is rendellenességet okozhat

A számítógép előtti ülés a szemek megerőltetése mellett még a nyak rendellenes, merev tartásával jár, amit a szaknyelv szövegnyak-szindrómának nevez. Ennek kialakulása érthető okra vezethető vissza: a készülék képernyőjét nézve az ember általában enyhén lehajtja a fejét, lehajlítva a nyaki részt. Ez a probléma a nyakizmok görcsét idézi elő, tarkótáji, fejtetőtáji fejfájást okoz, ami igen erős is lehet, szédülés, hányinger kísérheti. Általános, minden helyzetre alkalmazható szabály, hogy megelőzés érdekében érdemes félóránként néhány percre eltekinteni a monitorról, felállni a számítógép mellől, és átmozgatni az elgémberedt testrészeket.

Odafigyeléssel, a felhasználói szokások apró változtatásaival idővel kedvező eredmények érhetőek el helytelen testtartás kapcsán. Számítógép használata közben legyen a láb körülbelül 90 fokos szöget bezárva a vádli és a comb között. Az eszközre nézve a képernyő felének közvetlenül a vízszintes szemvonal alatt kell lennie. Az alkar megtámasztása nagyon fontos, így elkerülhető a vállizmok túlterhelése. A könyök legyen behajlítva, és az alkar közepe legyen az asztalon. Ha laptopot használ, helyezze állványra, és használjon külön billentyűzetet. A telefont ülve használva ideális, ha egy támasztékon tartjuk úgy, hogy a képernyő szemmagasságban legyen. Állva használva ne legyen az okostelefont a szem vonala alatt. Ideális testtartás az, ha nem hajtjuk le a fejünket, és nem húzzuk az állunkat a mellkasunkhoz. Ennek elkerülése érdekében enyhén hajlítsuk meg a könyökünket, és emeljük fel a kezünket úgy, hogy a készülék képernyője egy vonalban legyen a szemmel, míg az áll párhuzamosan a padlóval.

Sokan szenvednek a migréntől, amelyet a kütyühasználat is súlyosbíthat

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. Bizonyos esetekben a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be, amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). A migrént gyakran olyan egyéb tünetek is kísérik, mint az émelygés, a hányás, a kifejezett fény- és hangérzékenység. A migrén rendkívül kínzó lehet, órákig, esetleg néhány napig tartó munkaképtelenséget okozva.

A szakemberek még mindig kutatják a migrén mechanizmusát, de egyes elemzések szerint a túlzott okostelefon-használat közvetve összefüggésbe hozható a migrénnel azáltal, hogy ez az eszköz mennyiségi és minőségi szempontból is káros hatással lehet az alvásra. A Neurosciences folyóiratban 2019-ben megjelent tanulmány összefüggést állapít meg ezen eszközök túlzott használata, valamint a migrénes rohamok során fellépő fejfájás gyakorisága, intenzitása és időtartama, a csökkent alvásminőség és a nappali álmosság között. További káros tényezők közé tartozik a mobiltelefonok elektromágneses mezőjének lehetséges agyi hatása, a képernyők által kibocsátott kék fény, sőt a folyamatos kapcsolattartás követelménye is, ami növeli a stresszt és a kiégési hatást, hozzájárulva a válságok súlyosbodásához.

Hirdetés

Algoflex Forte Dolo, Algoflex Rapid ibuprofén tartalmú vény nélkül kapható gyógyszerek. Algoflex Duo ibuprofént kombinációban tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer.

OPELLA HEALTHCARE COMMERCIAL KFT. – 1045 Budapest, Tó u. 1-5. – Telefon: (+36 1) 505 0050 Gyógyszer- és egyéb termékinformáció: (+36 1) 505 0055 – Web: www.sanofi.hu , www.algoflex.hu MAT-HU-2200846 (2022.06.13.)

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

The post Elkerülhető a mindennapos kütyühasználat okozta fejfájás first appeared on 24.hu.

Related posts

Újabb 15 magyar állampolgár kérte, hogy menekítsék ki Szudánból

MOCOHU

Kapott egyet könyökkel, hátulról állt bosszút az előző idény legjobb játékosa

MOCOHU

Sokkal veszélyesebb a gyerekekre a brit mutáns a szakértő szerint

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This