12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ii. keresztes hadjáratkeresztes háborúkközépkormagyar királyságMAGYARORSZÁGtörténelemTudomány

Magyar királyok több keresztes hadat is szétvertek

III. Jenő pápa hívására Európa olyan hatalmasságai készültek keresztes hadjáratra 1147-ben, mint VII. Lajos francia király és III. Konrád német császár, illetve utóbbi vazallusai: a lengyel és a cseh cseh fejedelem. A hadjárat hírét véve II. Géza magyar király joggal aggódhatott, az I. keresztes hadjárat (0195-től)ugyanis keserű tapasztalatokkal járt.

Raboltak, gyilkoltak, fosztogattak

A Szent István által megnyitott zarándokúton ugyan a fősereg három hét alatt áthaladt, ám a Száván való átkelésről lemaradt 16 keresztes utóvéd zsákmányolni kezdett. Őket a zimonyiak lefegyverezték, és a főseregig üldözték, fegyvereiket és ruháikat pedig a várfalra akasztották – írja a Múlt-Kor.hu.

Már az incidens előtt megérkezett az országba a „népi keresztesek” újabb serege, akiket Kálmán király azzal a feltétellel engedett át, hogy tartózkodnak az erőszaktól és a károkozásoktól. Zimonyig nem is volt gond, ám ott meglátva bajtársaik ingóságait a várfalon, azt hitték, hogy tulajdonosaik életét is kioltották. A várat megostromolták és a lakosok felét lemészárolták, majd a király haragjától félve gyorsan délnek folytatták útjukat.

A francia Folkmar Morvaország felől érkezett Magyarországra. Keresztesei útját már addig is fosztogatások és gyilkosságok kísérték, amelyeket a Felvidéken is folytattak egészen addig, amíg Kálmán Nyitra mellett bekerítette és megsemmisítette őket. Még hírhedtebb volt a Gottschalk vezette haderő, amelynek vonulása a mosoni kapun történő átkelés után röviddel lerészegedésbe, öldöklésbe, köztük egy fiú karóba húzásába torkollott. A király felmentő serege szórta szét a Rajna-mentiekből és bajorokból verbuvált sereget.

Emicho gróf csapatai már a német városok zsidóinak lemészárlásával szereztek hírnevét, mire a magyar határhoz értek. Kálmán király ezért megtagadta bebocsátásukat, amire karddal törtek utat maguknak. Moson ostromába is belekezdtek, azonban a megfelelő időben kitörő várvédők még a királyi sereg beérkezése előtt kiverték az országból ezt a keresztes sereget is.

Az 1096-os év során még két, immár „lovagi” sereg ejtette útba Magyarországot Jeruzsálem felé vezető útján. Bouillon Gottfried, Alsó-Lotharingia hercege már túszul adta fivérét, Balduint, a későbbi jeruzsálemi királyt Kálmánnak, és halálbüntetés terhe mellett tiltotta meg az erőszakoskodásokat. Kálmán a Duna túloldalán követte őket a királyi sereggel, majd békével vált el Jeruzsálem későbbi meghódítójától. Hasonlóan békés volt az 1101-es aquitániai és bajor hercegek vezette lovagi sereg átvonulása is.

Ellenséges és baráti had

II. Géza korára még élesebbé vált a helyzet, III. Konrád ugyanis mindenáron meg akarta szerezni magának Magyarországot, 1147 júniusában pedig 20 ezer fős keresztes sereggel érkezett a magyar határra. Átvonulása inkább volt ellenséges, mint baráti, de nem támadta meg Magyarországot: nem akarta a hátrahagyott birodalmát egy magyar támadásnak kitenni, amíg ő a Szentföldön tartózkodik. Ugyanakkor fegyverei árnyékában tetemes vagyonokat csikart ki „adományként” a magyarországi egyházaktól.

VII. Lajos már barátként érkezett az országba nem sokkal Konrád után, sőt vállalta Géza csecsemő fiának, a későbbi III. Istvánnak keresztapaságát is, így rokonságba került a magyar uralkodóval. A francia király serege tizenöt nap alatt végigvonult az országon, A második keresztes hadjáratnak – az elsővel ellentétben – így vérontás nélkül sikerült folytatnia az útját Palesztinába.

The post Magyar királyok több keresztes hadat is szétvertek first appeared on 24.hu.

Related posts

Hét évre enyhítették az utcabeli kislányokat szexre kényszerítő fiatal büntetését

MOCOHU

Itt vannak az ötös lottó eheti nyerőszámai

MOCOHU

Új sorozaton dolgozik az RTL Klub, Lengyel Tamással jön a Fehér Főnök

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This