19.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
1848-as forradalom és szabadságharckossuth lajoskossuth zsuzsaMAGYARORSZÁGszabadságharctörténelemTudomány

Ki is végezhették volna Kossuth húgát

Kossuth Zsuzsa 1817-ben született a Kossuth család nyolcadik, de az élve maradottak közül a negyedik, legkisebb leánygyermekeként. Bátyja, a 15 évvel idősebb Lajos feleségének testvéréhez, Meszlényi Rudolffal kötött házasságot, akivel a sárbogárdi birtokra költözött. Zsuzsanna nemcsak szép volt és divatos, de aktív politikai munkát is végzett. Fejér megyében férjével megalapította a helyi Védegyletet, amely szorgalmazta a hazai termékek fogyasztását, a magyar textilipar és a magyar mesteremberek piacképességének növelését.

Az 1845-ös országos gyűlésen ő képviselte a megyei Védegyletet, a tanácskozás írásos jelentését is ő készítette el. 1846-ban Meszlényi tagja lett Kossuth oldalán az Ellenzéki Pártnak, amikor az egyre erősödő reformmozgalom aktív politikai hangulata mindenkit reményekkel töltött el. 1848-ban épp a harmadik gyermeküket várták, amikor a 34 éves Rudolf hirtelen meghalt tüdő- és agyhártyagyulladásban – írja a Múlt-kor.hu.

A megözvegyült Zsuzsanna idős édesanyjával és gyerekeivel (két lánya és egy fia született, utóbbi, Rudolf nem sokkal édesapja halála után). Pestre költözött. Majd, a Függetlenségi Nyilatkozat után követték a kormányt és a kormányzóelnököt, Kossuth Lajost Debrecenbe.

Wikipedia.hu Kossuth Zsuzsanna

A kivégzését várta

Rendkívül aktívan és tevékenyen vetette bele magát a munkába, 1849 elején országos főápolónőnek és az Országos Kórodai Főápolónői Intézet vezetőjének nevezték ki teljes felhatalmazással. Feladata többek között a tábori kórházakban az ápolási munkák megszervezése, az ápolónők alkalmazása, a felszerelések biztosítása, a kötszerek gyűjtése lett.

„Minden nő, aki erőt érez magában, keresse fel a helyben, vagy vidéken lévő kórházakat… Ha valaki vánkoson piheni egészséges álmát, megvédett hajlékban, vegye ki feje alól és adja azoknak, kik sebben és nehéz szenvedésekben sínylődnek a haza megmentésének nehéz munkája után…” – írta a Közlöny című hivatalos lapban. Rekordteljesítménynek tekinthető, hogy alig négy hónap alatt 72 tábori kórházat szervezett közel húszezer sérült katona számára.

A világosi fegyverletétel után Kossuth Lajos anyját és húgát a három gyermekével árulás következtében elfogták, és a Habsburgok börtönébe kerültek. Fia, Rudolf kétévesen kanyarós lett, Gizella lánya „nyavalyatörős” (epilepsziás) rohamokat kapott,

míg Kossuth Zsuzsanna a kivégzését várta.

A királynő is szót emelt érte

Mindeközben Viktória királynő kellemetlen kérdéseket tett fel az osztrák nagykövetnek: „Mi történik Magyarországon a nőkkel? Önöknél a gyermekeket is bebörtönzik?” A diplomata hebegve tiltakozott, de az uralkodó rápirított: a három Meszlényi–Kossuth gyereket rabságban tartják!

Még osztrák tisztek is mellette vallottak, olyanok, akik sebesülten az ő gondos ápolásában részesültek. Hiszen vérbeli ápolónőként a beteget, a sebesültet hovatartozás nélkül látta el. Hősként tűrte Haynau börtönét, a haditörvényszéken remek szónoklatú védőbeszédben vágott vissza bíráinak („Megtettem kötelességemet, mint magyar nő: ápoltam a sebesülteket, magyarokat, osztrákokat egyaránt.”), és ennek köszönhetően végül ejtették a vádat ellene.

Újra börtönben a szabadságért

Míg Kossuth Törökországban, majd Amerikában próbálta ébren tartani a forradalom ügyét, Zsuzsa anyjukkal Pesten élt, és a Kecskeméti utcában megnyitott leánynevelő intézetéből származó jövedelméből tartotta el a családot. Mint számos hazafi, ő sem tudott belenyugodni a vereségbe, és bekapcsolódott a Makk-féle összeesküvésbe 1851-ben. A szervezkedést felszámolták, sokakat kivégeztek, egy hajnali rajtaütéskor letartóztatták Zsuzsannát is.

A kivert ablakú cellában kiújult a tüdőbetegsége, leromlott az állapota, ezért a bécsi rabkórházba vitték. Míg készítették ellene a felségsértési vádakat, senkivel nem érintkezhetett. Sziklaszilárdan tagadott, nem hagyta magát megtörni, „vallomásaival” minden szálat elvágott a nyomozás elől, így védve rabtársait. Közben az amerikai követség Kossuth hatására közbenjárt az érdekében, majd miután semmilyen terhelő bizonyítékot nem találtak ellene – hiszen azokat időben eltüntették – másfél év után szabadon engedték.

De felszólították, hogy anyjával és a gyerekeivel azonnal hagyja el az Osztrák Császárságot. Brüsszelbe ment, majd Amerikában telepedett le, 37 éves volt, amikor 1854. június 29-én tüdővészben meghalt.

The post Ki is végezhették volna Kossuth húgát first appeared on 24.hu.

Related posts

Müller Cecília: 30, 31 és 34 éves beteg is elhunyt, súlyos alapbetegségeik voltak

MO.CO.HU

Az IKEA arra figyelmeztet, hogy nem biztos, hogy mindenkit be tudnak engedni

MO.CO.HU

Szabó Zsófi úgy érzi, nem véletlenül kapta meg legutóbbi szinkronszerepét

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This