37.5 C
Budapest
July 1, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁG Nagyvilág orosz-ukrán háború percről-percre vlagyimir putyin volodimir zelenszkij

Az ukrán ortodox egyház eddig Moszkvához hű része is Ukrajna felé fordult

Az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt szárnyának szinódusa pénteken kinyilvánította, hogy nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát – számoltak be ukrán híradások.

Az egyházi gyűlésen elfogadott határozatban kimondták, hogy elítélik a háborút, mint Isten „ne ölj!” parancsolatának megszegését és ezzel összefüggésben határolódtak el Kirill pátriárka álláspontjától is.

A függetlenné és önállóvá válás érdekében módosításokat fogadtak el az egyház működését szabályozó okiratban. Emellett javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által autokefálnak, azaz önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, az egyesülés gondolatát azonban elvetették – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Konstantinápoly 2019-ben adta meg az autokefál státust az ukrán ortodox egyháznak, miután a több részre szakadt egyház egyesült és újjáalakult, valamint új vezetőt választott Jepifanyij metropolita személyében. Az Ukrajnában röviden moszkvai patriarchátusnak nevezett egyházi szárny azonban nem egyesült az új ukrán ortodox egyházzal. Az Ukrajinszka Pravda szerint a Moszkvához hű szárny mindig is azt állította magáról, hogy független az orosz ortodox egyháztól, ténylegesen viszont annak része volt. Vezetője, Onufrij metropolita tagja az orosz ortodox egyház szinódusának.

Az Ukrajna elleni nyílt orosz háború február 24-i kezdete óta egyre több egyházközösség vált elégedetlenné Kirill pátriárkával, aki lényegében áldását adta a háborúra. Február 24-e után a Moszkvához hű “szárny” több mint négyszáz egyházközössége csatlakozott az új önálló ortodox egyházhoz.

(MTI)

The post Az ukrán ortodox egyház eddig Moszkvához hű része is Ukrajna felé fordult first appeared on 24.hu.

Related posts

Nagy Feró a Kossuth-díjjal járó milliókról: „Az asszony azonnal elvette”

MO.CO.HU

A nap legfontosabb hírei – 2021.09.18.

MO.CO.HU

Biden nem hosszabbítja meg az afganisztáni kivonulás határidejét

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status