37.5 C
Budapest
July 2, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alga baktérium élet földtan geológia halit kősó MAGYARORSZÁG Tudomány

Baktériumokra bukkantak ősi kristályokban

Egy új tanulmányban a szerzők azt írják, prokariótákra és algákra bukkantak 830 millió éves halitkristályokban – számol be a ScienceAlert. A felfedezés azt sugallja, hogy a kősóként is ismert anyagban további ősi, tengeri létformák maradványai rejtőzhetnek. Az eredmények emellett a potenciális földön kívüli létformák kutatásához is hozzájárulhatnak.

A szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy egyes, a mintában rekedt mikrorganizmusok még mindig életben vannak.

Amikor a halitkristályok formálódnak, kis mennyiségű folyadékzárványok maradhatnak bennük, amelyek sokat elárulnak a kősó kialakulási körülményeiről. Már korábban kiderült, hogy a halit létrejöttének extrém sós környezetében bizonyos organizmusok, így baktériumok, gombák és algák nagyon jól érzik magukat.

Edwin Remsberg / Getty Images Illusztráció.

Sara Schreder-Gomes, a Nyugat-Virginiai Egyetem munkatársa és kollégái olyan kristályokat elemeztek, amelyek Ausztrália középső részén, a Browne-formációnál kerültek elő. A térségben ma egy sivatag húzódik, a távoli múltban viszont egy tenger terült el itt. Az érintett magmintát 1997-ben gyűjtötték be.

A szakértők nem invazív módszerrel vizsgálták a halitot, és úgy vélik, hogy prokarióta és eukarióta sejteket mutattak ki a kristályokban. A csapat elképzelhetőnek tartja, hogy egyes organizmusok még mindig életben vannak. A zárványok mikroélőhelyekként viselkedhetnek, belsejükben pedig apró kolóniák létezhetnek. Korábban találtak már élő eukariótákat 250 millió éves kősóban.

Az eredmények akár az idegen élet keresésében is segíthetnek. Amennyiben a Marson vannak olyan területek, amelyek a Browne-formációra hasonlítanak, ott szintén konzerválódhattak ősi létformák.

The post Baktériumokra bukkantak ősi kristályokban first appeared on 24.hu.

Related posts

Várkonyi Andrea megosztotta az esküvői fotóit

MO.CO.HU

Péreznél ketten is gyorsabbak voltak, mégis ő lett a szabadedzés győztese

MO.CO.HU

Megdőlt az országos melegrekord szerdán

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status