37.5 C
Budapest
May 23, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁG ókor régészet törökország történelem Tudomány

Hatalmas föld alatti városra bukkantak Törökországban

Régészek egy csoportja egy hatalmas föld alatti várost tárt fel Délkelet-Törökországban – írja a Live Science. Az alagútrendszert 1900 évvel ezelőtt építhették, és akár 60-70 ezer ember is lakhatott benne.

A rejtett városban talán a rómaiak elől bujkáló korai keresztények húzták meg magukat.

A komplexumot mintegy két éve fedezték fel, miközben Midyat műemlékeit állították helyre. Gani Tarkan, a Mardini Múzeum feje és az ásatás vezetője szerint a munkások először egy mészkőbarlangra bukkantak, majd a titkos városba vezető utat is megtalálták. Azóta 49 kamrát azonosítottak, emellett kutak, szentélyek, raktárak és egyéb struktúrák is előkerültek.

A helyi leletek és faldekorációk azt sugallják, hogy a komplexum az időszámítás szerinti 2-3. században épült. A korszakban a keresztényeket üldözték, a rejtekhely talán számukra készült. Tarkan becslése alapján eddig csupán a Matiate nevű város 3 százalékát tárhatták fel.

Halil Ibrahim Sincar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A felszínen lévő Midyat ősi települését a hurrik, azaz a bibliai horeusok alapíthatták az időszámítás előtti 3. évezredben. A város az időszámítás előtti 9. században tűnt fel először az asszír forrásokban, mégpedig Matiateként, azaz a barlangok városaként. Ez a közeli mészkőbarlangokra utalhat, a kutatók pedig ezt a nevet választották a föld alatti városnak is.

A későbbiekben Midyatot az arámiak, a perzsák, a görögök, a rómaiak, a bizánciak és az oszmánok is elfoglalták, az egyes korszakok eltérő nyomokat hagytak a város képén. Midyat ma lenyűgöző építészeti emlékeiről híres, több építménye az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szerepel.

A modern Törökország területén több mint 40 ősi, a felszín alatt található település fekszik. Ezek közé tartozik Derinkuyu, amelyet a phrügiaiak alakítottak ki az időszámítás előtti 9-8. században. A városban 20 ezer ember élhetett, és egészen a középkorig lakott volt.

The post Hatalmas föld alatti városra bukkantak Törökországban first appeared on 24.hu.

Related posts

Munkagép vágott át egy gázvezetéket Diósgyőrben

MO.CO.HU

Britek hozzák haza az Afganisztánban rekedt magyarokat

MO.CO.HU

Dua Lipa mellei felsikoltanak ebben a ruhában

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status