14.2 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
katalóniaMAGYARORSZÁGmarokkómegfigyelési botrányNagyvilágpedro sánchezpegasusspanyolország

Marokkóba vezetnek a spanyol megfigyelési botrány szálai

Mintegy 200 spanyol telefonszámot választott ki a megrendelő arra, hogy megfigyelje a Pegasus szoftverrel, és a gyanú szerint a marokkói vezetés áll a háttérben – írja a Guardian. A Pegasust a magyar közvélemény is jól ismeri, minden valószínűség szerint a magyar kormány figyelhetett meg a – terroristák, rosszban sántikálók ellen kifejlesztett – kiberfegyver segítségével hazai üzletembereket, jogvédőket, politikusokat, újságírókat.

A spanyol elit megfigyelése kiterjedt Pedro Sánchez miniszterelnökre és Margarita Robles védelmi miniszterre is a lap szerint. A lehallgatás tavaly május-júniusban történhetett meg, amikor épp katalán vezetők kegyelméről és egy Marokkóval fennálló vitáról esett sok szó a spanyol közéletben.

A megfigyeltek között volt Aminatou Haidar marokkói jogvédő és Ignacio Cembrero spanyol újságíró (aki sokat foglalkozott Észak-Afrikával) is. Marokkó tagadja a vádakat, korábban pedig azt is visszautasította, hogy kapcsolatba lépett volna a Pegasus fejlesztőjével, az NSO-val. Márpedig egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ennek az ellenkezője igaz. Sőt, még francia célpontokat is kiválasztottak, többek közt Emmanuel Macron elnököt is.

Eközben magát a megfigyelt spanyol kormányt is az a vád érte, hogy maga is megfigyelővé vált: katalán vezetőket tarthattak így ellenőrzés alatt. Mindenesetre a spanyol kormánypártok leszavazták egy parlamenti vizsgálóbizottság alapítását.

Spanyolország azután került rosszabb viszonyba a déli szomszédjával, Marokkóval, miután az országban ápolták Covid miatt Brahim Gálit, a Marokkó által megszállt Nyugat-Szahara vezetőjét. Marokkó bosszúból mintegy 8000 bevándorló bejutását segítette az országba ékelődő spanyol enklávéba, Ceutába.

Mindenesetre Isabel Rodríguez spanyol kormányszóvivő nem akart abba belemenni, ki figyelhette meg a kormánytagokat, de állította, biztos kívülről jött a behatolás.

(Kiemelt képünkön Pedro Sánchez telefonál.)

The post Marokkóba vezetnek a spanyol megfigyelési botrány szálai first appeared on 24.hu.

Related posts

Brutálisan drága egy koronavírusos kórházi ellátása

MOCOHU

Négy nap alatt kell 18 ezer idős beteget beoltaniuk a háziorvosoknak

MOCOHU

Nőnek lenni égő ház, lehet, hogy ezért menekülnek belőle

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This