13.3 C
Budapest
October 1, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatvilág dingó MAGYARORSZÁG természet Tudomány zöldövezet

Megfejtették a dingók titkát

Egy új tanulmány alapján a dingók genetikai szempontból a kutyák és a farkasok között helyezkednek el – írja az AFP. A fajt számos ausztráliai őslakosközösség nagy becsben tartja, de a modern állattartók károsnak vélik. Mióta az erszényesfarkas a 20. század első felében kihalt, a dingó lett Ausztrália csúcsragadozója.

Bill Ballard, a La Trobe Egyetem és a Melbourne-i Egyetem munkatársa szerint a faj evolúciós helyzetéről régóta folyik a vita. Egyes szakértők szerint a dingók olyan kutyák leszármazottai, amelyeket 5000-8500 éve hoztak be a földrészre.

Martin Harvey / Getty Images

A kutatók most egy sivatagi dingó, Sandy genomját vetették össze öt kutyafajtáéval és a grönlandi farkaséval. Az eredmények alapján a dingó genomja eltér a bokszerétől, a német juhászétól, a basenjiétől, a német dogétól és a labrador retrieverétől, de még így is közelebb áll a kutyákhoz, mint a farkashoz.

Sandy, a sivatagi dingó átmenet a farkas és a házikutyák között

– mondta Ballard. A szakértők egy alpesi dingó genomja révén is meg akarják erősíteni adataikat.

A friss tanulmány segíthet jobban megismerni a modern kutyákat érintő genetikai betegségeket okozó géneket. Az alpesi dingó vizsgálatával azt is kideríthetik, hogy az állatok egyetlen hullámban érkeztek-e meg a kontinensre.

The post Megfejtették a dingók titkát first appeared on 24.hu.

Related posts

Budapesten lehet leggyorsabban lakáshoz jutni a visegrádi országok fővárosai közül

MO.CO.HU

A járvány alatt a harmadával nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona, Mészáros Lőrinc egy év alatt 185 milliárddal gyarapodott

MO.CO.HU

Elhunyt Széchenyi István dédunokája, a 90 éves Beatrix grófnő

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status