9.8 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
biodiverzitásMAGYARORSZÁGTudományvédett területekzöldövezet

Nem mindig segítik a biodiverzitást a védett területek

A védett területek, például a nemzeti parkok „vegyes hatást” gyakorolnak a vadon élő állatokra – derül ki a valaha készült legnagyobb, a védett területek valós hatásáról készült globális tanulmányból. Az eredmények azt mutatják, hogy a parkok szakszerű kezelése a fajok és élőhelyeik védelme érdekében kulcsfontosságú – és ilyen gazdálkodás nélkül a területek valószínűleg nem lesznek hatékonyak annak a célnak az elérésében, amiért valójában létrehozták őket, írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

A jövő hónapban a világ vezetői Kínában gyűlnek össze, hogy meghatározzák a következő évtized globális természetvédelmi erőfeszítéseit. Egyre aktuálisabbak azok a tervek, amelyek szerint 2030-ra a Föld felszínének 30%-át hivatalosan is meg kell védeni, de a most, a Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint ez önmagában nem garantálja, hogy sikerül megőrizni a biológiai sokféleséget.

A szakértők azzal érvelnek, hogy a védett területek minőségére is célokat kell kitűzni, nem csak a mennyiségükre.

Az Exeteri és Cambridge-i Egyetem kutatói által készített tanulmány a vízimadarakat vizsgálja 68 ország összesen 1500 védett területének vonatkozásában. A kutatók több mint 27 ezer vízimadár-populációt tanulmányoztak. Az eredmények azt mutatták, hogy számos védett terület nagyon jól szolgálta a biodiverzitást, több olyan volt, ahol nem érték el a kívánt hatást. „Ahelyett, hogy kizárólag a teljes globális védett területre összpontosítanánk, nagyobb figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a területeket jól kezeljék a biológiai sokféleség javára” – mondták a kutatók. Az eredmények szerint a nagyobb védett területek jellemzően jobban is teljesítenek, mint a kisebb, elaprózott parkok.

A szakértők felhívják a figyelmet: nem arról van szó, hogy a védett területek nem működnek, sokkal inkább arról, hogy szükség van a folyamatos karbantartásra is, hogy a biodiverzitás fennmaradjon, esetekben helyreálljon. Enélkül kevesebb az esélye annak, hogy a védett terület valóban a sokféleséget fogja szolgálni.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Felturbózná az Európai Unió a megújuló céljait 2030-ra
  • Átnevezték Putyint, a disznót
  • Orosz-ukrán háború: légi- és fegyveres támadásokra is figyelmeztet a WhatsApp

The post Nem mindig segítik a biodiverzitást a védett területek first appeared on 24.hu.

Related posts

Logan Paul azt állítja, meg tudná verni Mike Tysont, mert a bokszlegenda „már öreg”

MOCOHU

Látni kell, milyen arcot vágott az edző, miután játékosai szétszedték az ellenfél védelmét

MOCOHU

Lemondott a moldovai kormányfő

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This