13.3 C
Budapest
October 1, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
biológia bor MAGYARORSZÁG öregedés orvostudomány őssejt sejt Tudomány

Évtizedekkel sikerült megfiatalítani emberi bőrsejteket

Diljeet Gill, az angliai Babraham Intézet munkatársa és kollégái olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel megfordíthatják a bőrsejtek öregedését – számol be a Live Science. Tanulmányukban azt írják, nagyjából 30 évvel tudták visszatekerni a sejtek biológiai óráját. Az elmúlt egy évtizedben egyre több kutató kísérletezik hasonlóval, ennyi évvel ugyanakkor még nem sikerült lelassítani úgy az öregedést, hogy közben a sejtek megtartsák funkciójukat.

Gillék a gyakori fibroblaszt sejteket vették célba, melyeket három középkorú donortól vettek. A kísérlet után a sejteket 20-22 éves személyek mintáival vetették össze.

A csapat arra jutott, hogy a középkorú és a fiatal fibroblasztok nagyon hasonlóak voltak.

Az is kiderült, hogy beavatkozásuk olyan géneket is befolyásolt, amelyek különböző öregedéshez köthető betegségekkel, köztük az Alzheimer-kórral állnak kapcsolatban. A szakértők azt is felmérték, hogy a sejtek úgy viselkednek-e, mint a fiatal fibroblasztok. Ehhez felsértették az egyik rétegüket, a megfiatalított sejtek pedig gyorsan megpróbálták kitölteni az űrt.

Jonathan Knowles / Getty Images

A módszer Jamanaka Sinja technikáján alapul. A japán orvos és biológus egérsejteket programozott át genetikailag, indukált pluripotens őssejteket hozva létre. Munkájáért 2012-ben Nobel-díjat kapott. Jamanaka megoldásával nagyjából 50 nap alatt lehet teljesen átprogramozni a sejteket, elérve az embrió biológiai korát, Gillék technikájához viszont csupán 13 nap szükséges. A módszerrel csak részleges az átprogramozás, a sejtek pedig megőrzik eredeti identitásukat – jelen esetben fibroblasztok maradtak.

Az idősebb sejtek őssejtekké történő alakítása előnyös a kutatások szempontjából, terápiás célokra viszont kevésbé használható, mert a sejtek elvesztik korábbi funkciójukat. A teljesen újraprogramozott sejtek beültetve ráadásul rákot idézhetnek elő. Gillék ezzel szemben úgy fiatalították meg a fibroblasztokat, hogy megőrizzék eredeti, specifikus funkciójukat.

Érdemes kiemelni, hogy a megoldás egyelőre messze nem tökéletes, a rákkockázatot például nem tudták megszűntetni. Egyes szakértők szerint a Jamanaka-féle módszer sosem lesz alkalmas a klinikai használatra, a hasonló kísérletek azonban fontos előrelépést jelenthetnek a sejtek gyakorlati megfiatalításában.

The post Évtizedekkel sikerült megfiatalítani emberi bőrsejteket first appeared on 24.hu.

Related posts

„Anya, az lehet, hogy én is autista vagyok? Mert olyan vagyok, mint Misi a mesében”

MO.CO.HU

„Semmi okunk lógatni az orrunkat, a célunkat elértük, de még éhesek vagyunk”

MO.CO.HU

Idén halloweenkor biztosan nem látja Heidi Klumot beöltözni

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status