11.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csalásMAGYARORSZÁGpreprintTechtudományos tanulmánytudósok

Milliókért árulta egy orosz oldal a tudományos tanulmányokat

Közel ötezer dollárig (1,7 millió forint) terjedő összegekért árulnak szerzői státuszt neves lapokban megjelenő tanulmányokhoz egy orosz oldalon – írja a Science. Egy berlini kutató, Anna Abalkina 2019 óta figyeli meg a weboldalt, ahol még publikálás előtt álló tudományos tanulmányok szerzői helyét árulják – vagyis az a tudós, aki megvásárolja a helyet, szerzőként lesz feltüntetve a tanulmánynál akkor is, ha semmi köze nem volt a munkához.

A weboldal 2018 decemberi debütálása óta több mint 1000 ott feladott hirdetést elemzett, és legalább 419-et talált, amelyek megegyeznek a később különböző folyóiratokban megjelent kéziratokkal. Abalkina a lektorálás előtt álló tanulmányok egyik gyűjtőhelyén, az arXiv portálon publikálta az eredményeit.

Kapcsolódó
Tudományos publikálás: gyorstalpaló laikusoknak

A koronavírus-járvány miatt a tudomány egyre több, egyébként békeidőben szigorúan szakmai szemeknek szánt folyamatai kerülnek nagyobb, laikus közönség

Az azonosított cikkek közül több mint 100 jelent meg 68 olyan folyóiratban, amelyeket elismert kiadók működtetnek, köztük az Elsevier, az Oxford University Press, a Springer Nature, a Taylor & Francis, a Wolters Kluwer és a Wiley-Blackwell, bár ezek többsége speciális kiadvány volt. Az orosz szerzők számban felülmúlták a többi nemzetiségű szerzőt a weboldal legutóbbi szerződéseinek összesítésében.

Az International Publisher LLC által működtetett oldal egyike a sok tiltott „papírgyárnak”, amelyek miatt a tudományos publikációk vezetői egyre inkább megrontják az irodalmat hamis szerzői jogok vagy előre megírt dokumentumok eladásával. Ez nem az egyetlen ilyen papírgyár, ami létezik, de ez ért el legfelülre, és az eladott tanulmányok száma is meglepő. Kínában is működnek hasonlók, a kutatott orosz weboldal pedig valószínűleg akkor lett ilyen népszerű, amikor Oroszország 2012-ben kijelentette, hogy a kutatók előléptetéseit és pénzügyi jutalmait tudományos publikációik mennyiségéhez köti.

A szerzői helyek árai a szerzői listán elfoglalt helyüktől (vezető szerző, második szerző, és így tovább, presztízs szerint), valamint a folyóirat impaktfaktorától függően változnak – állapította meg Abalkina. A költségek körülbelül 15 000 rubel (65 ezer forint) és 410 000 rubel (1,7 millió forint) között változtak, és általában az első szerzői helyek voltak a legdrágábbak. E díjak alapján Abalkina becslése szerint 2019 és 2021 között az International Publisher körülbelül 6,5 millió dollárt keresett. (A weboldal nem határozza meg, hogy az ügyfelei ténylegesen mennyit fizettek.) A szerződés titoktartási záradékot tartalmaz. A hirdetések a folyóirat nevét visszatartják, azt csak a díj befizetése után közlik a vásárlóval. Ami nagyobb probléma:

Abalkina szerint néhány meg nem nevezett folyóirat kap is a pénzből, hogy benne maradhasson a piramisjátékban.

A Science megpróbálta felvenni a kapcsolatot a kérdéses folyóiratokkal, amelyek azt mondták, utánanéznek a problémának, és az International Publisherrel is, akik nem válaszoltak. A szerzői helyet vásároló tudósok sem válaszoltak a megkeresésre.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Mégsem hallucináció a halálközeli élmény
  • Már a kábítószer-kereskedelmet is túlnőtte a személyes adatok fekete piaca
  • Twitterről is kideríthető, ha valaki depressziós

The post Milliókért árulta egy orosz oldal a tudományos tanulmányokat first appeared on 24.hu.

Related posts

„Hogy magyaráznám meg annak a gyereknek, hogy az apja megerőszakolta az anyját?” – nagy vihart kavart a texasi abortusztörvény

MOCOHU

X-Faktor: Puskás Peti sajnálja, hogy nem dolgozhat tovább Dallos Bogival

MOCOHU

“Ha pénzem van, felénk a kutyák is szivaroznak!” – exkluzív interjú Pásztor Annával

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This