2.4 C
Budapest
December 6, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
európai unióeuropoliföldgázkovács zoltánMAGYARORSZÁGNagyvilágnatoorosz-ukrán háború

Kovács Zoltán: Technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek a gázért

Magyarország nem fog fegyvert és katonákat küldeni Ukrajnába, ez egy olyan mandátum, amelyet a magyar nép adott a kormánynak – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Christiane Amanpour, a hírtelevízió vezető nemzetközi tudósítója és műsorvezetője arról kérdezte az államtitkárt, hogy mivel magyarázható az unióstól eltérő magyar különvélemény ebben a kérdésben. Kovács Zoltán cáfolta, hogy ez lenne a magyar hozzáállás. Mint mondta, Magyarország nem külön áll, száz százalékban kiáll a NATO és az Európai Unió döntései mellett. Kifejtette: Magyarország nem akarja, hogy belerángassák ebbe a háborúba.

A műsorvezető állításának alátámasztására arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor kormányfő meggyőző választási győzelme után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik. Mi erre a magyarázat? – kérdezte Amanpour.

Kovács Zoltán válaszában azt mondta: érdemes tisztázni a fogalmakat. Az Európai Unió tagállamai számára nincs közös közbeszerzési eljárás a gáz- és olajvásárlásokra, ezért ezekre vonatkozóan Magyarország az Oroszországgal kötött szerződéseknek tesz eleget. Ezek értelmében viszont az csupán technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek.

Kapcsolódó
Figyelmeztették Orbánt: ha rubellel fizet az orosz gázért, megsérti az uniós szankciókat

Az Európai Bizottság elnöke szerint teljesen egyértelmű a jogi helyzet.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hangoztatta: ez nem jelenti a szankciókra vonatkozó nemzetközi politika megkerülését. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken azt mondta a CNN-nek, hogy elemezték a Vlagyimir Putyin által korábban aláírt rendeletet – amelyben azt javasolta, hogy az európai országok váltsák át az eurót rubellé és fizessenek azzal a gázért – és megállapították, hogy ez az Oroszországgal szemben hozott uniós szankciók megsértése lenne.

Kovács Zoltán az interjúban azt állította: a magyar gazdaság és lakosság 85 százalékban függ az orosz gáztól. Ezt a helyzetet „nem mi alakítottuk ki így, ezt örököltük, minden más megoldás nélkül”. Hozzátette: jelenleg nincs más megoldás a gáz- és olajbeszerzésekre, annak ellenére sem, hogy Európa más szegleteiből és Ukrajnából is olyan üzenetek érkeznek, hagy fel kell hagyni a jelenlegi gyakorlattal.

Az amerikai műsorvezető arra is rákérdezett, hogy Magyarországon – az európai uniós véleménnyel azonosulva – úgy látják-e, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával kapcsolatos tervének kudarcot kell vallania?

Kovács Zoltán erre válaszul kifejtette, Magyarország száz százalékban kiáll az EU és a NATO döntései mellett, egyebek között abban is, hogy békét keres. Bármilyen áron, bármiképpen érik el, fegyverszünetnek kell születnie, a lehető leghamarabb – szögezte le.

(MTI)

The post Kovács Zoltán: Technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek a gázért first appeared on 24.hu.

Related posts

Örökre eltiltották a bundázó teniszjátékost

MO.CO.HU

A Meteorológiai Szolgálat elhatárolódott a saját Instagram-posztjától

MO.CO.HU

Az Orvosi Kamara egyelőre nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kínai és az orosz vakcinát

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This