5.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
alumíniumBelföldMAGYARORSZÁGújrahasznosítászöldövezet

A végtelenségig újrahasznosítható, mégse figyelünk rá eléggé

Az újrahasznosításra szánt hulladék gyűjtése területenként nagyon változó lehet. Magyarországon az önkormányzatok rendszerint kihelyeznek szelektív gyűjtőket, egyes helyeken viszont a hulladékért egyenesen házhoz mennek. Az is előfordul, hogy a gyűjtést magáncégek végzik.  A fém szemetet, így az alumínium csomagolókat, a legtöbbször sárga fedelű tárolókba, esetleg szürke konténerekbe kell tenni. A dobozok szinte csakis a szelektív gyűjtés révén kerülnek be az újrahasznosítási rendszerbe, de sok egyéb fémtárgy más módon, például a lomtalanításoknak köszönhetően.

Minden Doboz Visszajár

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Returpack és a SPAR Magyarország együttműködésének köszönhetően fogyatékossággal élő és rászoruló gyermekek nyári táborozását támogathatják az aludobozok visszaváltásakor a vásárlók a „Minden Doboz Visszajár” program segítségével. A kezdeményezés szervezői arra kérik a lakosságot, hogy a háztartásban összegyűlt alumínium dobozokat a kijelölt SPAR és INTERSPAR üzleteknél megtalálható automatákban váltsák vissza, majd a visszaváltási folyamat végén válasszák az adakozásra lehetőséget kínáló gombot. Így az aludobozok értéke jótékonysági célokat szolgál majd, hiszen ezzel nehéz sorsú gyermekek nyaralását segíthetik a vásárlók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyári táboraiban.

 

A kezdeményezés részletei elérhetőek a következő weboldalon: www.mindendoboz.hu/adomany. Az aludobozok visszaváltásában résztvevő SPAR és INTERSPAR áruházak listája pedig a következő linken érhető el: www.sparafenntarthatojovoert.hu/szelektiv-hulladek

A fémhulladékok általában keverve érkeznek meg a nagyon szigorú előírásokat követő újrahasznosító üzemekbe. Éppen ezért a feldolgozás első lépéseként kézzel és géppel válogatják át a különböző típusokat, a külső megjelenés mellett többek között a sűrűségbeli eltérések vagy a mágneses tulajdonságok segíthetik a szelektálást. Ezt követően a hulladékokat megtisztítják, sok esetben pedig fel is aprítják, az azonos típusokat pedig hasonló formájúvá alakítják – az alumíniumot például rendszerint vékony lapokká préselik. Végezetül az anyagot beolvasztják, majd általában szállításra alkalmas rudakat hoznak létre belőle.

Az alumínium egyik nagy előnye, hogy a leggazdaságosabban, minőségromlás nélkül, elméletileg a végtelenségig újrahasznosítható.

Az anyag elsődleges gyártása rengeteg energiát igényel, ráadásul olyan melléktermékek keletkezésével jár, mint a vörösiszap, ám az újrahasznosítás ehhez képest sokkal kevésbé káros a környezetnek. Mindez azt jelenti, hogy az alumínium újbóli feldolgozása nemcsak a bolygó számára kedvező, hanem még gazdaságilag is előnyös megoldás.

Sajnos hazánkban még van hova fejlődni az alumínium dobozok újrahasznosítását illetően, hiszen rengeteg ilyen termék végzi a szemétlerakókban. A cél az lenne, hogy 2030-ra 60 százalékra növeljék Magyarországon az alumínium csomagolások újrahasznosítási arányát – az érték jelenleg a 40 százalékot sem érheti el.

Szponzorált tartalom

A cikk a Spar támogatásával készült.

The post A végtelenségig újrahasznosítható, mégse figyelünk rá eléggé first appeared on 24.hu.

Related posts

Jogerősen 15 évet kapott az élettársát megfojtó és sósavval leöntő dávodi nő

MOCOHU

Három nappal a világbajnoki cím eldőlése után lovaggá ütik Lewis Hamilton

MOCOHU

Elvették a rendőrtől a kutyáját, miután levideózták, ahogy ököllel üti

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This