37.5 C
Budapest
May 26, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
élő MAGYARORSZÁG Nagyvilág orosz-ukrán háború oroszország percről-percre putyin ukrajna zelenszkij

Az EP tervet sürget az uniós és a globális élelmezésbiztonság fenntartására

Az Európai Uniónak tervet kell készítenie az uniós és a globális élelmezésbiztonság fenntartására, valamint Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élelmiszer- és áruszállítási folyosókat kellene létrehoznia – jelentették ki az Európai Parlament képiviselői csütörtökön.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén, 413 szavazattal, 120 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint Ukrajna orosz megtámadása után az Uniónak sürgősen tervvel kell előállnia az EU élelmiszer-termelési stratégiájának újra gondolásáról.

Arra figyelmeztettek, hogy az Oroszország által indított háború súlyos hatással lesz Ukrajna élelmezésbiztonságára, ezért jelentős mennyiségű humanitárius élelmiszersegélyt várnak az Uniótól és a nemzetközi közösségtől. Az EU-nak emellett az elzárt fekete-tengeri kikötők kiváltására Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élelmiszer- és áruszállítási folyosókat kellene nyitnia – vélekedtek. Az ukrán gazdálkodókat pedig el kell látni az Ukrajnában most nehezen elérhető vetőmagokkal, üzemanyaggal és műtrágyákkal – tették hozzá.

A képviselők szerint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború rávilágított, hogy a néhány beszállítótól függő Uniónak csökkentenie kell importfüggőségét és diverzifikálnia kell az importot. Az EP-képviselők továbbá felszólították az Európai Bizottságot, hogy ideiglenesen engedélyezze a mezőgazdasági termelést az „ökológiai fókuszterületeken”, tegye lehetővé az állami támogatások rugalmasságát, valamint, átmenetileg tekintsen el a mezőgazdasági termelést megnehezítő zöldpolitikai stratégiáktól.

(MTI)

The post Az EP tervet sürget az uniós és a globális élelmezésbiztonság fenntartására first appeared on 24.hu.

Related posts

Márki-Zay Péter: Az ördög ügyvédje készül három meleg kormánytag botrányát robbantani

MO.CO.HU

Kunhalmi: új környezetvédelmi minisztériummal mentenénk meg a Velencei-tavat

MO.CO.HU

Koronavírus: Franciaországban és Japánban is megjelent a gyorsan terjedő változat

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status