11.7 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágetológiaholttestkutyakutyákMAGYARORSZÁGTudomány

Van, hogy a kutya megeszi gazdája holttestét

Bár az emberiség a kutyák háziasításával jó munkát végzett, nem sikerült minden, az ősöktől származó vad vonást felszámolni az ebekben. Az állatok például alkalmanként megeszik gazdájuk holttestét – írja az IFLScience.

Bizonyos esetekben a túlélési ösztönnek komoly szerepe van a viselkedésben. Egy 2007-es tanulmányban például két kutyát mutatnak be, amelyek egy hónap alatt szinte teljesen felfalták tulajdonosuk maradványait. Az érintett egyedek hosszú időn át teljesen elzártan voltak, valószínűleg ezért fogyasztottak emberhúst.

A csaucsaut és a labrador keveréket egy eltűnt személy otthonában találták meg emberi csontokkal. A helyszínen nem mutattak ki bomlásra utaló nyomokat.

A csontokról szinte teljesen hiányoztak a lágy szövetek, felszínükön pedig rágásnyomok voltak.

Nem ritka, hogy egy állat embert egyen, a kutatások többsége viszont a természetben élő fajokra és a szabadtéri környezetekre fókuszál. A viselkedést különböző vad kutyaféléknél, így prérifarkasoknál és farkasoknál már dokumentálták.

Justin Paget / Getty Images

A kutyák esetében a jelenség ritka a szakirodalomban, de a való életben valószínűleg nem rendkívüli. Egy másik háziasított faj, a macska esetében ezzel szemben jóval több a bizonyíték. A kutyákra vonatkozó adatok alapján az ebek a macskákhoz hasonlóan előszeretettel választják az ember arcát.

Az állatok esetenként nem is az éhség miatt fanyalodnak a gazda húsára. 1997-ben egy olyan esetet írtak le, melyben egy kutya 45 perccel tulajdonosa öngyilkossága után már fogyasztott is annak nyakából és arcából, pedig az etetőtálja szinte tele volt. Úgy tűnik tehát, hogy nem csak a túlélési ösztön veheti rá az ebeket a bizarr magatartásra, sőt a szakértők szerint a gazda és a kutya közötti jó kapcsolat sem biztosíték a viselkedés elkerülésére.

The post Van, hogy a kutya megeszi gazdája holttestét first appeared on 24.hu.

Related posts

Kizárták a frakciójából soroksári jobbikost, aki 2019-ben az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt

MOCOHU

Már az elődöntőben összejött a 2018-as finálé az ATP-világbajnokságon

MOCOHU

20 ezer fölé nőtt a járvány halálos áldozatainak a száma

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This