37.5 C
Budapest
May 21, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
áder jános lengyelország MAGYARORSZÁG Nagyvilág

Azonnali: lefújták Áder lengyelországi látogatását

Áder Jánost várták volna március 23-ra a lengyelországi Bochnia városába a lengyel-magyar barátság napja alkalmából, de a magyar elnök nem utazik, törölték a programot – értesült az Azonnali.hu.

A lap szerint eredetileg IV. Béla Árpád-házi királyunk leánya, Szent Kinga szobrát avatta volna fel jövő hét szerdán a dél-lengyelországi Bochnia városában közösen Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, valamint a két vezető házastársa, Herczegh Anita, illetve Agata Kornhauser-Duda, de a szervezők törölték a programot.

A lap egymástól független forrásai szerint Áder ki sem utazik Lengyelországba. Erre utal, hogy pénteken délutánig a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) részéről nem érkezett meg a lengyel félhez az engedélykérelem arra, hogy Áder fegyveres testőrei átléphessék a lengyel határt. Ugyan ez csak formaság, a kötelező kört le kell futni a két állam hivatalos szervei között.

Az Azonnali úgy tudja, hivatalosan „elhalasztják” a háború miatt a programot, de az egyik fő ok az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

A magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm még 2007-ben nyilvánította március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává.

A cikkben megjegyzik, a pandémia miatt a személyes találkozók 2020-ban és 2021-ben elmaradtak, de például virtuális megemlékezést 2021-ben is tartottak Áder János és Andrzej Duda, valamint Herczegh Anita illetve Agata Kornhauser-Duda között.

Az Azonnali az ügyben kereste a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztályát, de nem kaptak választ.

The post Azonnali: lefújták Áder lengyelországi látogatását first appeared on 24.hu.

Related posts

Rendőrt hívott a brit nő, mert emberi lábujjakat látott a földből kilógni – legalábbis ezt hitte

MO.CO.HU

Hundub: gagyi Facebook-klón az új magyar közösségi oldal

MO.CO.HU

Gyerekbántalmazás miatt letartóztatták a Grammy-díjas rockzenekar dobosát

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status