37.5 C
Budapest
May 23, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
élő MAGYARORSZÁG Nagyvilág orosz-ukrán háború oroszország percről-percre tudósítás ukrajna ukrán-orosz háború

Biden lehetséges következményekre, Hszi Csinping a világ békéjéért való közös felelősségre figyelmeztetett pénteki online találkozójukon

Csaknem két órás beszélgetést folytatott pénteken, magyar idő szerint a délutáni órákban Joe Biden amerikai és Hszi Csinping kínai elnök

A híradások szerint a két nagyhatalmi vezető megbeszélése nagyrészt az ukrajnai háborúról szólt, és arról, hogy a válság milyen következményekkel járhat az Egyesült Államok és Kína kapcsolatára valamint tágabb értelemben a világrendre – írja a CNN egy amerikai illetékesre hivatkozva.

A CCTV kínai állami csatorna már korábban beszámolt a videós találkozóról, ők azt írták: Hszi Csinping arról beszélt Bidennek, hogy az ukrajnaihoz hasonló „konfliktus és konfrontáció senkinek nem érdeke.”

A CNN-nek nyilatkozó amerikai illetékes szerint Joe Biden a beszélgetés során értékelte Vlagyimir Putyin orosz elnök lépéseit az Ukrajnával folytatott konfliktusában, és „világossá tette” annak következményeit, ha Kína segítséget nyújtana Oroszországnak a háborúban, ám hogy pontosan melyek ezek a következmények, arra sem a Fehér Ház hivatalos közleménye, sem a CNN forrása nem tért ki.

A Fehér Ház közleménye az alábbi konkrétumokat tartalmazza:

  • Biden elnök támogatja a válság diplomáciai megoldását.
  • A két vezető egyetértett, hogy fontos a nyílt kommunikáció fenntartása, különösen a Kína és az USA közötti versengés kezelése érdekében.
  • Biden megismételte, hogy nem változott az USA Tajvannal kapcsolatos politikája, és hangsúlyozta, hogy továbbra is ellenzi a status quo egyoldalú megbontását
  • A két vezető megbízta csapatait, hogy kövessék nyomon a pénteki megbeszélés eredményeit az „előttünk álló kritikus időszakban.”

Joe Biden a CNN szerint a találkozót úgy kommentálta, hogy az „jól sikerült”. Egy magas beosztású amerikai kormányzati illetékes úgy fogalmazott, hogy a hívás „közvetlen”, „lényegre törő” és „részletes” volt.

Az AlJazera híradása szerint Joe Biden azt mondta a kínai elnöknek, hogy ha anyagilag támogatnák Oroszországot az ukrajnai háborúban, akkor Kína nemcsak a Egyesült Államok részéről, de a „szélesebb világ” részéről is következményekre számíthat.

A kínai külügyminisztérium közleménye szerint Hszi Csinping a találkozó során világossá tette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaiként és a világ két vezető gazdaságaként nemcsak a Kína és USA közötti kapcsolatokat kell a helyes útra terelniük, hanem a két nagyhatalomra hárul annak a nemzetközi felelőssége, hogy világ békéjéért és nyugalmáért munkálkodjanak.

The post Biden lehetséges következményekre, Hszi Csinping a világ békéjéért való közös felelősségre figyelmeztetett pénteki online találkozójukon first appeared on 24.hu.

Related posts

Ausztriában megközelítette a kétezret az új fertőzöttek száma

MO.CO.HU

„Ki az, aki ennyiért elvállalná önként?” – idén is 25 ezer forintos CBA-utalványt kapnak egy hétért a napközis Erzsébet-táborokban dolgozó tanárok

MO.CO.HU

A csernobili dolgozók annyira kimerültek, hogy nem tudnak rendesen dolgozni

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status