37.5 C
Budapest
May 29, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bige lászló élelmiszerár gabonaár Gazdaság MAGYARORSZÁG műtrágya nitrogénművek zrt. orosz-ukrán háború

Bige László: Ha csak egy hónapig tart még az orosz–ukrán háború, a gabona ára kétszeresére fog nőni

Bige László, a Nitrogénművek Zrt. vezetője volt a vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorának, ahol többek közt arról beszélt, hogy beláthatatlan magasságba emelkedhet a gabona ára, és a műtrágya piacon is sosem látott emelkedés következett be.

A Nitrogénművek egy hete jelentette be, hogy leállítja a műtrágyák alapanyagául szolgáló ammónia gyártását, és ezután a műtrágyák gyártását is. Bige most arról beszélt, hogy ennek az oka az, hogy az ammónia gyártáshoz szükséges földgáz ára nagyon változékony, egy napon belül akár 100–250 euró között mozogtak az árak, amit lehetetlen lekövetni, és a műtrágya árába ezt lehetetlenség beépíteni.

Nagyon óvatosak vagyunk, ellenséges környezetben élünk és dolgozunk. Ha olyan terméket gyártunk, amit nem fogunk tudni eladni, azt nem gyártjuk

– mondta Bige, de arra nem tért ki mit ért ezalatt.

Az üzletember azt mondta, hatalmas raktárkészletük volt, amiről azt gondolták, hogy sokáig kitart, de egy hét alatt szinte a teljes mennyiséget eladták, már csak néhány ezer tonna van, amit a hazai piacra tartogatnak. Épp szerdán adtak el jelentős mennyiséget külföldre, 870-890 eurós áron, ami minden korábbinál magasabb árszintet jelent – mondta.

Bige szerint ez az élelmiszerárakban is meg fog jelenni, amelyek szintén drasztikusan emelkednek majd.

Mint mondta, a magyar termelők nem szereztek be időben elég műtrágyát, miközben csak most jön majd a kukorica és a napraforgó vetése, ami miatt körülbelül másfél millió hektárra kéne műtrágyát kijuttatni, de ennek a mennyiségnek csak egy része van meg a termelőknél. Bige azt tanácsolta a termelőknek, hogy a lehető legtöbb műtrágyát használják fel, és vegyék meg az összes importot, mert ha még csak egy hónapig tart az orosz–ukrán háború, a mostani kétszeresére emelkedhet a gabona ára, hiszen az ukrán területeken nem biztos, hogy vetnek majd gabonát, mert nem lesz rá lehetőség.

Azt mondta, hogy ha a gáz ára tartósan nem megy majd 100 euró alá – ami a mindenkori árszint négyszerese – beláthatatlan következmények jönnek. Az Oroszországgal szembeni szankciók miatt feltehetően a gázár nem megy majd lejjebb, máshonnan meg gyakorlatilag nem lehet földgázt venni. Ennek eredményeként nem fogjuk tudni feltölteni a gáztározókat, így a nyári műtrágya ára is nagyon magasan lesz – mondta.

Szóba került az is, Bige miért támogatja pénzügyileg is Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet. Azt mondta:

Azért támogatom, mert Márki-Zay Péter tisztességes, becsületes, egyenes ember. Megérdemli Magyarország, hogy legyen egy tisztességes miniszterelnöke, próbáljuk ki, hogy milyen amikor tisztességesen vezetik az országot. Adjunk neki egy esélyt. Hiszen a most működőt már tudjuk 16 éve, hogy milyen

– mondta Bige.

Az üzletember közölte azt is, hogy miért üzletelt Orbán Viktor barátjával, Mészáros Lőrinccel. „Nem ismerem személyesen, de minden évben tőlünk vásárol. Mi nem egy politikai szervezet vagyunk, minden vevő nagyon becses és fontos. Egyetlen szabályunk, hogy aki kifizeti az árát, az megkapja a műtrágyát.”

Kapcsolódó
Mészáros Lőrincék Bigétől vásároltak műtrágyát tízmilliárdért, pedig az agrárminiszter szerint megkárosította a gazdákat

A Márki-Zay Péter kampányát nyíltan támogató, az ügyészség által börtönnel fenyegetett műtrágyakirály cégétől vásárolt műtrágyát a felcsúti milliárdos érdekeltsége. A tízmilliárdos biznisz annak fényében érdekes, hogy a kormány folyamatosan támadja Bige Lászlót.

The post Bige László: Ha csak egy hónapig tart még az orosz–ukrán háború, a gabona ára kétszeresére fog nőni first appeared on 24.hu.

Related posts

Adományokkal együtt megtartotta a Jobbik jótékonysági alapítványát a párt volt elnöke

MO.CO.HU

A nap legfontosabb hírei – 2021.09.16

MO.CO.HU

Mind a 106 egyéni körzetben elindul a Mi Hazánk 2022-ben

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status