8.5 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágausztráliamacskaMAGYARORSZÁGrókatermészetTudományzöldövezet

Halomra ölik az őshonos állatokat Ausztrália macskái

Egy új vizsgálat alapján a vadon élő macskák és rókák évente 2,6 milliárd állatot pusztítanak el Ausztráliában – írja az MTI. Alyson Stobo-Wilson, a Charles Darwin Egyetem munkatársa és kollégái szerint a megölt állatok között 1,43 milliárd emlős, 697 millió hüllő és 510 millió madár van. A kutatók úgy vélik, alaposabb ellenőrzésre van szükség, és jobban kell vigyázni Ausztrália őshonos fajaira.

Stobo-Wilson szerint kutatásuk világosabb képet adott arról, hogy a vadon élő macskák és rókák miként befolyásolják a környezetet. „Az emberek azt hiszik, pár macskának és rókának nincs komoly hatása, de ezek összeadódnak” – mondta a szakértő.

CarrieCaptured / Getty Images

Az Ausztráliában vadon élő 2,8 millió macska évente 815 millió emlőst, 466 millió hüllőt és 265 millió madarat öl meg, összesen több mint 1,5 milliárd állatot.

Ha a háziállatként tartott macskák pusztítását is hozzáadjuk, akkor a macskák által évente megölt emlősök száma meghaladja az egymilliárd példányt.

A kontinensen 1,7 millió róka él, ráadásul az ország területének 80 százalékán előfordulnak. Kevesebb állattal végeznek, mint a macskák, de nagyobb prédákra, köztük rókakuzukra és a vallabi nevű kisebb kengurufajra is vadásznak. A rókák által évente elpusztított 367 millió emlős 29 százaléka tartozik őshonos fajokhoz.

Sarah Legge, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, a jelentés egyik társszerzője kiemelte: a veszélyeztetett fajok, köztük például a sziklapatkány, a megfelelő védelem nélkül kihalásra van ítélve.

The post Halomra ölik az őshonos állatokat Ausztrália macskái first appeared on 24.hu.

Related posts

Öt városban emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

MOCOHU

Az iskolák is bezárnak Oroszországban a járványhelyzet miatt

MOCOHU

ByeAlex ezúttal egy halántékára festett félbetört szívvel ült az X-Faktor zsűrijében

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This