13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aranyérÉlet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec proktis

Aranyérből nem csak egyféle létezik

Az aranyeresség az egyik leggyakoribb egészségi probléma, hiszen például a férfiak felénél ötven éves korukra már előfordul valamilyen mértékű aranyeres panasz. Az aranyér még kellemetlenebb olyankor, ha nem kezelik rendesen: vérrögök, gyulladás vagy akár azonnali sebészi beavatkozást igénylő szövődmények is kialakulhatnak.

Az aranyérnek nem csak egy fajtája van, amit azért fontos tudni, mert a különböző típusú aranyérbetegségek eltérő kezelést igényelnek.

Az aranyér kétféle típusát az elhelyezkedése alapján különböztethetjük meg. A belső aranyér a végbélnyíláson belül, a végbél falában alakul ki és sokáig fájdalommentes maradhat, ezzel szemben a külső aranyér a végbélnyílás környékén alakul ki.

A belső aranyér

A belső aranyeret korai stádiumban viszonylag nehéz észrevenni. Látni, érezni nem lehet, legfeljebb az utalhat rá, ha székelés után kis mennyiségű vért látunk a székletben vagy a vécépapíron.

A széklet, különösen, ha kemény, felsértheti a végbélbe domborodó aranyeres csomót borító nyálkahártyát, ami rövid ideig tartó vérzést okozhat. Ha maga az aranyér is megsérül, olyankor élénkpiros színű és nagyobb mennyiségű vérzés jelentkezik.

A jelentősen kitágult belső aranyér előreeshet, és így szintén a végbélnyíláson kívülre kerülhet. Ilyesmi általában komolyabb erőlködéskor fordulhat elő, és kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet, valamint viszkető érzést és sűrű székelési ingert okoz, a végbélben pedig „idegentestérzés” jelentkezhet. Kevésbé súlyos esetben a kicsúszott csomó óvatos mozdulattal még visszahelyezhető a végbélbe, de az aranyérbetegség előrehaladottabb fázisában ezt már csak orvos tudja megcsinálni. A csomó visszahelyezése ugyanakkor nem jelenti az aranyeresség gyógyulását.

A külső aranyér

A belső aranyértő eltérően a külső aranyér már a kialakulásakor észrevehető, mert kellemetlen viszketést okoz, később pedig fájdalmassá is válhat. Ezeket a csomókat nem nyálkahártya, hanem vékony bőr fedi, ami ellenállóbb, ezért kevésbé hajlamos a vérzésre. Ha a kitágult csomóban a véráramlás nagyon lelassul, az vérrögképződéshez vezethet, ami komoly fájdalommal, gyulladással társulhat.

Hogyan kell kezelni?

Az aranyeresség szempontjából legfontosabb a prevenció, vagyis a megelőzés, amelynek fő eszköze a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

A belső aranyéren sokat segíthetnek a fájdalomcsökkentő kúpok, amelyek enyhe érösszehúzó hatásuknak köszönhetően a vérzést is enyhítik. Ugyancsak hasznosak lehetnek a szájon át bevehető gyulladáscsökkentők és a keringést segítő gyógyszerek. Súlyosabb esetben azonban az aranyeres csomók műtéti eltávolítására is szükség lehet.

Az életmódváltás külső aranyér esetén is sokat segíthet, ami elsősorban bőséges folyadékbevitelt, rostban gazdag étrendet, illetve elegendő zöldség fogyasztását jelenti. Műtéti eltávolításra elsősorban a trombotizált aranyereknél van szükség, de addig is a kenőcsök, illetve aranyérkúpok segíthetnek a kezelésben.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post Aranyérből nem csak egyféle létezik first appeared on 24.hu.

Related posts

Újabb győzelmével olimpiai kvótáért játszhat a magyar női hokiválogatott

MO.CO.HU

Futamgyőzelme után büntették Hamiltont

MO.CO.HU

Átalakulás az ártalomcsökkentésre fókuszálva

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This