13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ensz btjohn kerryklímaváltozásMAGYARORSZÁGNagyvilág

Ezer milliárd dollárok hiányoznak még a klímaválság kezeléséhez

A gazdag országok már az idei évtől, de legkésőbb 2023-tól teljesíteni tudják klímavédelmi kötelezettség-vállalásaikat, miszerint évi 100 milliárd dollárral támogatnák a szegény országok klímaváltozás következményeivel szembeni erőfeszítéseit – mondta John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízott az MTI szerint.

Kerry az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) azon az informális ülésén beszélt erről, ami a klímaváltozás pénzügyi oldalával, illetve ennek kapcsán a béke- és biztonság fenntartásával foglalkozott. Mindez az ENSZ 2009-es koppenhágai klímacsúcsán előirányzott 2020-as céldátumhoz képest kétéves késést jelent.

Joe Biden amerikai elnök mindemellett elkötelezett amellett, hogy növelje a fejlődő országok klímavédelmi céljaira szánt amerikai pénzügyi hozzájárulást. Tavaly szeptemberben Biden ígéretet tett arra, hogy 11 milliárd dollárra emeli a klímavédelemre elkülönített évi költségvetést, és ez négyszerese a szintén demokrata Barack Obama elnöksége idején erre felhasznált éves keretösszegeknek.

Ez a forrásnövelés segít majd, hogy teljesíteni tudjuk a 100 milliárd dolláros ígéretet

– jelentette ki Kerry. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás kezeléséhez szükséges, minden országra kiterjedő gazdasági átálláshoz nemcsak 100 milliárd dollár, de ezermilliárd dollárok kellenek majd. „Egyetlen kormány, vagy kormányok csoportja sem képes önmagában kezelni az átálláshoz szükséges 2,5-4,6 ezer milliárd dolláros hiányt” – tette hozzá. Kijelentette, hogy az egyetlen módja a kellő pénzösszegek előteremtésének a magánszektor bevonása.

Dai Bing, a kínai ENSZ-nagykövet helyettese szerint a fejlett országoknak erkölcsi és – a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt is beleértve – nemzetközi kötelezettségük biztosítani a forrásokat a fejlődő országoknak, mivel ők a fő felelősei a klímaváltozásnak és a széndioxid kibocsátásnak.

Ravindra Raguttahalli, az indiai ENSZ-nagykövet helyettese pedig arról beszélt, hogy a fejlett országok nemcsak a pénzügyi ígéreteiket nem teljesítették, de adósak maradtak a klímaváltozás következményeinek enyhítését szolgáló technológiák és egyéb eszközök szolgáltatásával.

The post Ezer milliárd dollárok hiányoznak még a klímaválság kezeléséhez first appeared on 24.hu.

Related posts

Nem engedik a transznemű atlétának, hogy induljon az amerikai válogatón

MO.CO.HU

Megfiatalítja a Fradi, nem kerülheti ki az olimpiát a magyar vízilabdacsillag

MO.CO.HU

A világon mindenhol visszaszorult a tömegközlekedés a járvány maitt

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This