8.5 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aszteroidacsillagászatkisbolygóMAGYARORSZÁGTechűrűrkutatás

Megvizsgálták az elmúlt tíz év legveszélyesebb aszteroidáját

Úgy tűnik, mégis elkerüli bolygónkat az a közelmúltban felfedezett aszteroida, amelyet korábban veszélyesnek ítéltek – írja a Space.com. A nagyjából 70 méter széles 2022 EA1-et január 7-én észlelték, akkor úgy tűnt, hogy az objektum 2023. július 4-én eltalálhatja a Földet. Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint ennyi idő nem lenne elég egy esetleges eltérítő misszió elindításához.

Marco Micheli, az ESA Földközeli Objektumok Koordinációs Központjának (NEOCC) munkatársa szerint a januárban felfedezett kisbolygó az elmúlt bő évtized legmagasabb értékét kapta Palermo-skálán. Ez az égitestek ütközésének kockázatát méri. „Az ESA-nál eltöltött közel tíz évem alatt még soha nem láttam ilyen veszélyes objektumot” – tette hozzá a szakértő.

Egy, a 2022 EA1-hez hasonló méretű égitest becsapódva könnyedén megsemmisíthetne egy várost. Egy ilyen objektum nagyjából akkora pusztítást okozna, mint a Hirosimára ledobott atombomba.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A NEOCC és a NASA Jet Propulsion Laboratory kutatói az észlelést követő egy hétben fokozódó fenyegetést mutattak ki, majd a telihold ragyogása miatt az aszteroida egy hétre eltűnt a csillagászok szeme elől. Miután a 2022 EA1 ismét feltűnt, a számítások megváltoztak.

A legfrissebb adatok alapján az objektum biztonságos távolságban, mintegy 10 millió kilométerre fog elszállni.

Luca Conversi, a NEOCC vezetője először meglepődött, amikor hallott a Palermo-skálán ilyen magas értéket elérő kisbolygóról, igaz, nem aggódott az égitest miatt. A csoport aktiválta globális távcsőhálózatát, és még több információt gyűjtöttek be, végül pedig kiderült, hogy az objektum nem jelent veszélyt. Kisebb aszteroidák rendszeresen eltalálják a Földet, a 2022 EA1-hez hasonló méretűek azonban ritkán.

A kutatók folyamatosan keresik a potenciálisan veszélyes égitesteket, de egyelőre nem azonosítottak olyan nagyobb objektumot, amely belátható időn belül elérné a bolygót. Technológiánknak köszönhetően mindenesetre egyre felkészültebbek vagyunk: a szakértők az egész éjszakai égbolton tudják keresni az aszteroidákat, és már az objektumok eltérítésével is kísérleteznek.

The post Megvizsgálták az elmúlt tíz év legveszélyesebb aszteroidáját first appeared on 24.hu.

Related posts

Biden lehetséges következményekre, Hszi Csinping a világ békéjéért való közös felelősségre figyelmeztetett pénteki online találkozójukon

MOCOHU

Meghalt Urbán Andrea színész

MOCOHU

Videó: egyszerűen megfordult egy autós az M3-as autópálya bevezetőjén

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This