37.5 C
Budapest
May 24, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
demokratikus koalíció ellenzék gréczy zsolt jobbik kálmán olga Közélet MAGYARORSZÁG momentum mszp választás 2022

Listát állított az ellenzék: újra képviselő lehet Gréczy Zsolt, bekerülhet a parlamentbe Kálmán Olga

A hatpárti ellenzéki szövetség is közzétette országos listáját, az meg is jelent a választási bizottság oldalán. A hosszú alkudozás után elfogadott listáról azt már tudni lehetett, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő és Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd) követi majd, de ők ketten nem veszik majd át a mandátumukat. A negyedik az előválasztás eredményének megfelelően Jakab Péter Jobbik-elnök, majd Fekete-Győr András (Momentum) következik, mögöttük pedig Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és Ungár Péter az LMP képviseletében.

  • Gyurcsány Ferenc a 8. a listán, pártja, a DK jelöltjei közül Vadai Ágnes a 10., Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a 14., Sebián-Petrovszki László a 17., Varga Zoltán a 18. helyet kapta. Visszatérhet a parlamentbe a mandátumáról a róla megjelent intim fotók miatt 2019 végén lemondó Gréczy Zsolt (19.), és képviselő lehet Kálmán Olga egykori televíziós műsorvezető is (24. hely). Az első 35 között szerepel még a Demokratikus Koalícióból Dávid Ferenc, aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára volt, illetve Kordás László, aki a Magyar Szakszervezeti Szövetséget vezette, valamint Komáromi Zoltán orvos.
  • A Jobbik politikusai közül Z. Kárpát Dániel a 9., Brenner Koloman a 13., Lukács László György a 16. – ők jelenleg is képviselők, nem úgy, mint Sas Zoltán, aki a 19. helyre került, illetve a 25. Varga Ferenc, a 27. Bencze János, valamint a 31. Balassa Péter egykori labdarúgó, továbbá a 35. Szabó Hajnalka és a 39. Végh Noémi, ők mind parlamenti újoncok lehetnek, miközben számos jelenlegi jobbikos képviselő a lista második felébe szorult.
  • Az MSZP-sek közül Molnár Zsolt a 11., Harangozó Tamás a 22., Komjáthi Imre a 29., Gurmai Zita a 37. helyet kapta.
  • A Momentumból Tompos Márton a 12., Lőcsei Lajos a 20., Gelencsér Ferenc a 26., Sebők Éva a 33. helyen szerepel.
  • A Párbeszéd jelöltjei közül Berki Sándor a 15. – ő annak a három roma politikus egyike (itt írtunk róla), aki Márki-Zay Péter javaslatára tagja lehet a következő parlamentnek, a másik kettő a már említett Lőcsei Lajos és Varga Ferenc.
  • Az LMP-sek közül Kanász-Nagy Máté a 21., Keresztes László Lóránt a 32. a listán.

Számos ismert politikus  a lista biztosan nem befutó felében kapott helyet. Köztük olyanok, akik jó eséllyel nyerhetik meg egyéni körzetüket: a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea a 93., az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes 140., Hiller István a 146., a DK-s Varju László a 248., négy éve mind a négyen győztek budapesti választókerületükben.

A jelképes, 233. helyen szerepel a listán Horváth Csaba zuglói szocialista polgármester, akit korrupcióval gyanúsít az ügyészség, és a jóval előkelőbb, bár várhatóan nem befutó 62. helyen a DK-s Ráczné Földi Judit, akiről az előválasztási kampányban derült ki, hogy egy offshore-cég képviselője.

Nem lesz képviselő a 135. helyre szoruló Molnár Gyula, az MSZP korábbi elnöke, aki a számára vereséggel végződő előválasztás előtt csatlakozott a DK-hoz, és csupán a 135. a listán, és az a Demeter Márta sem, aki az LMP-ből váltott a Jobbikba, de csak a 255. helyet kapta, és Molnárhoz hasonlóan nem indul egyéniben.

Donáth Anna, a Momentum elnöke csak a 247., de Dobrev Klárához hasonlóan ő is marad európai parlamenti képviselő április 3-a után. Nyernie kell ugyanakkor a képviselőséghez egyéni körzetében, a Hegyvidéken párttársának, Hajnal Miklósnak, aki csak a 217. helyet kapta, valamint a budaörsi-budakeszi körzetben Szél Bernadettnek, aki a 206., míg a Zuglóban induló Hadházy Ákos nem szerepel a listán. A Jobbik jelenlegi képviselői közül nincs a listán (és egyéniben sem indul) Balczó Zoltán, az LMP-sek közül pedig a Nagykátán próbálkozó Schmuck Erzsébet.

Kapcsolódó
Közzétette országos listája első felét a Fidesz, Farkas Flórián húsz év után búcsúzhat a parlamenttől

A lista első felében nincs meglepetés, a Lungo Drom elnöke az egyetlen komoly vesztes.

The post Listát állított az ellenzék: újra képviselő lehet Gréczy Zsolt, bekerülhet a parlamentbe Kálmán Olga first appeared on 24.hu.

Related posts

Első fokon felmentették a gyerekorvost, aki a szülő kérésére hamisan rögzítette a védőoltások beadását

MO.CO.HU

Így kell szélsebesen lezavarni egy sokmilliárdos állami megbízást

MO.CO.HU

Szeszélyes időjárást hoz a szombat

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status