2.4 C
Budapest
December 6, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldfővárosi törvényszékgimnáziumMAGYARORSZÁGoktatásvesztegetés

Pénzt kért a külföldi szülőktől az amúgy ingyenes oktatásért egy budapesti gimnázium igazgatója, örökre eltiltották az oktatástól

A Fővárosi Törvényszékelsőfokon két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte egy budapesti kéttannyelvű általános iskola és gimnázium igazgatóját, aki pénzt kért a külföldi állampolgárságú szülőktől, hogy felvegye a gyereküket az iskolába, derül ki a Törvényszék közleményéből.

A bíróság egymillió kétszázezer forintra vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben, akit végleges hatállyal eltiltott az oktatási tevékenység gyakorlásától. Az ítéletszerint a férfi egy budapesti iskola vezetőjeként külföldi állampolgárságú szülőktől összesen több mint ötmillió forintot kért gyermekeik két tanítási nyelvű osztályba történő felvételéért.

A szülőknek nem volt tudomása arról, hogy az oktatás ingyenes és a felvételhez kötelezően előírt szintfelmérőket kell a diákoknak teljesíteniük. A pénzt annak tudatában adták oda a vádlottnak, hogy az a gyermekeik két tanítási nyelvű osztályban való képzésének díja.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, azt, hogy a vádlott a bűncselekményt kötelességét megszegve és egyben üzletszerűen követte el.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terhelt büntetlen előéletét, idős korát, egészségügyi állapotát, azt, hogy a munkaviszonya alatt többféle kitüntetést kapott, továbbá az időmúlást is. Mindezekre tekintettel a bíróság úgy ítélte meg, hogy a büntetéssel elérni kívánt célok a vádlott esetében a felfüggesztett szabadságvesztéssel és a kiszabott pénzbüntetéssel is biztosíthatók. Az ítélet nem jogerős, mert mind az ügyészség, mind a vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

The post Pénzt kért a külföldi szülőktől az amúgy ingyenes oktatásért egy budapesti gimnázium igazgatója, örökre eltiltották az oktatástól first appeared on 24.hu.

Related posts

Rákfarkokat talált a gabonapehelyben, majd még undorítóbb dolgok kerültek elő a dobozból

MO.CO.HU

„Hatása a város sportéletére felbecsülhetetlen” – uszodát neveztek el Cseh Lászlóról

MO.CO.HU

Lindsay Lohan kezét egy méretes gyémánttal kérte meg a pasija

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This