37.5 C
Budapest
May 24, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állampolgárság feévidéki magyarok felvidék határon túli magyarok MAGYARORSZÁG Nagyvilág szlovákia

Módosították a szlovák állampolgársági törvényt, de ettől nem lesz könnyebb a felvidéki magyarok helyzete

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás szerdán a szlovák állampolgársági törvénynek a kormánykoalíció műhelyéből származó módosítását – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Az áprilistól hatályba lépő változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak.

A törvénynek azt a formáját, amely a szlovák állampolgárság elvesztését írja elő más ország állampolgárságának felvétele esetén, még 2010 júniusában fogadta el Pozsony, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. Bár a jogszabályt azóta többször is módosították – finomítva annak egyes részletein –, a törvény új verziói sem könnyítettek érdemben azoknak a felvidéki magyaroknak a helyzetén, akik felvették vagy fel szeretnék venni a magyar állampolgárságot. E tekintetben a mostani törvénymódosítás sem tér el az előzőktől.

A friss módosítás több kisebb-nagyobb újítást eszközöl, megalkotóinak állítása szerint abból a célból, hogy enyhítsen a törvény szigorán. A legérdemibb változtatás az, hogy a jövőben nem veszíti el szlovák állampolgárságát az a személy, aki úgy veszi fel egy másik ország állampolgárságát, hogy az adott országban legalább 5 éves előzetes tartózkodást tud felmutatni, s ezt regisztrált lakhellyel igazolni is tudja. Ezenfelül nem veszítik el szlovák állampolgárságukat azok sem, akik házastársuk más állampolgárságát veszik fel. A törvény emellett könnyít a szlovák állampolgárság felvételében azok számára, akik korábban önként mondtak le arról, illetve valamelyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

Az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetői diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek minősítették a módosítást, mivel – mint rámutattak – az az állampolgárságért folyamodó szlovákok számára újabb könnyítéseket vezet be, a magyarok számára viszont fenntartja az állampolgárság elvesztésének szankcióját. A törvénymódosítás elfogadása miatt „fekete napnak” minősítette február 16-át Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, akinek szavait a ma7.sk hírportál idézte.

A parlament ma foltot ejtett a szlovák igazságszolgáltatáson

– mondta a pártelnök, rámutatva, hogy a felvidéki magyarok most még távolabb kerültek attól, hogy visszatérhessenek a 2010 előtti jogállapothoz. A Szövetség kéréssel fordult Zuzana Caputová államfőhöz, hogy ne írja alá a módosítást, hanem kérje ki arról az alkotmánybíróság véleményét.

The post Módosították a szlovák állampolgársági törvényt, de ettől nem lesz könnyebb a felvidéki magyarok helyzete first appeared on 24.hu.

Related posts

A kormány mától az OGYÉI szakmai vizsgálata nélkül is engedélyezhet vakcinát

MO.CO.HU

Állítja egy orvos, a tehénlepény evése segít a szülésnél

MO.CO.HU

Olyan döntést hozott a lengyel alkotmánybíróság, ami az Európai Unió alapjait kérdőjelezi meg

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status