18.3 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusMAGYARORSZÁGmegfázásorrcsepp függőségorrsprayphytotec reventil

Az orrcseppfüggőség rosszabb, mint az orrdugulás

A légúti allergia és a felső légúti tünetekkel járó fertőzések gyakorlatilag elmaradhatatlan tünete az orrdugulás, ami nappal még általában elviselhető, sőt az „orrhang” is megbocsátható. Ám amint pihennénk, az egész elviselhetetlenné válik, hiszen levegőért kapkodva, szájon át lélegezve képtelenség aludni.

Maga az orrdugulás az immunrendszerünk védelmi eszköztárának fontos része. Az orrüreget borító nyálkahártya megduzzad, hogy fizikai akadályként állja útját a befelé igyekvő idegen anyagoknak, esetünkben allergéneknek és kórokozóknak. Mindezzel azonban a levegő útját is többé-kevésbé elzárja.

Óvatosan a duguláselhárítással

A megoldás meglehetősen egyszerűnek hangzik, hiszen a vény nélkül kapható orrcseppek vagy orrspray-k azonnal és jelentősen enyhítik a panaszokat, így nem is habozunk használni őket. Csakhogy „semmi nincs ingyen”, vagyis e készítmények túlzott alkalmazása úgynevezett orrcsepp- vagy orrsprayfüggőséghez vezethet, és ez a következmény sokszor rosszabb, mint az a tünet, ami miatt elkezdtük, majd túlzásba vittük a szerek használatát.

A recept nélkül kapható szintetikus orrcseppek összehúzzák a nyálkahártya ereit, ezáltal csökken a vérellátás, kevesebb folyadék jut a szövetközi részekbe, így a duzzanat lelohad. A hatás néhány óráig tart csupán, de a szabad lélegzést még így is érthető módon „életmentőnek” éljük meg.  Így aztán sokan minden kontroll nélkül egyre csak fújnak és csöppentenek.

Csakhogy később éppen ebből lesz a gond: a legtöbb ilyen készítményt ugyanis legfeljebb egy hétig, és akkor is csak maximum napi 3-4 alkalommal lenne szabad alkalmazni.

Függőség és állandó orrdugulás

Hosszabb távon az egész visszafelé sülhet el: a lohasztó hatás elmúltával az orrnyálkahártya még jobban megduzzad, amire újabb adag orrspray használatával reagálunk, vagyis kialakul egyfajta ördögi kör. Ezt nevezzük orrcsepp- vagy orrsprayfüggőségnek. Végeredményben az állandósult orrdugulás még rosszabb, mint amikor egy nátha miatt átmenetileg bedugul az orrunk.

Ebben az állapotban már fül-orr-gégész segítségét érdemes kérni, aki minden bizonnyal receptre kapható, szteroidos terméket fog felírni. Az „átállás” nem zökkenőmentes, hiszen ezek hatása nem annyira gyors és erőteljes, ezért az orrcseppfüggőségtől való szabadulás egy darabig bizony kisebb-nagyobb orrdugulással fog járni. Extrém esetben azonban az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodást is szenvedhet, ami már műtéti beavatkozást tesz szükségessé.

Tartós orrdugulással egyébként már csak azért is érdemes szakorvoshoz fordulni, hogy egyes betegségeket ki lehessen zárni az okok közül. Megfázáshoz hasonló tüneteket okozhat ugyanis például az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip, esetleg egyes daganatok.

Hosszú távon is alkalmazható

A függőség elkerülésének legjobb módja, ha nem hagyjuk magunkat belesodródni az orrsprayhasználat ördögi körébe. Ennek egyik eszköze, hogy a lohasztó hatású orrcseppeknél betartjuk a felhasználásra vonatkozó javaslatokat – még akkor is, ha ehhez hosszabb ideig kell elviselnünk az orrdugulást, mint szeretnénk.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

A téli időszakban a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás- és ízérzékelés csökkenését. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, amely védi és regenerálja az orrnyálkahártyát. A termék 1 hónapos kortól, és hosszabb távon is alkalmazható.

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post Az orrcseppfüggőség rosszabb, mint az orrdugulás first appeared on 24.hu.

Related posts

A meglóduló kamat egyre jobban fáj a babavárót igénylőknek, ha nem születik gyerek

MO.CO.HU

Hogyan kezdjünk el Bitcoinnal kereskedni  (X)

MO.CO.HU

Mick Schumacher jobb hátsó defektje vetett véget a szabadedzésnek

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This