7 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
boris johnsonMAGYARORSZÁGNagyvilágorosz-ukrán konfliktusorosz-ukrán válságoroszországukrajnavlagyimir putyin

Putyin szerint az ukránok a hibásak, de Johnson szerint tragikus hiba lenne megtámadásuk

Putyin: az ukránok a hibásak

A Kreml sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint Putyin és Johnson az ukrajnai “belső” konfliktusról és az Oroszország által az Egyesült Államoknak és a NATO-nak beterjesztett orosz garanciaigényekről folytatott eszmecserét. Az orosz államfő kifejtette elvi álláspontját mindkét kérdéssel kapcsolatban.

– Kijev “krónikusan elszabotálja” az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások végrehajtását – mondta el Vlagyimir Putyin Boris Johnsonnak.

Putyin szerint a NATO-ban nincs meg a készség, hogy megfelelően reagáljon a jogos orosz aggodalmakra; a szövetség úgynevezett “nyitott ajtók” politikájára hivatkozik, amely azonban az orosz álláspont szerint ellentmond a biztonság oszthatatlansága alapelvének.

Johnson: Tragikus hiba lenne az orosz támadás

Tragikus számítási hiba lenne Oroszország részéről bármiféle további katonai behatolás Ukrajna területére – közölte szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel a Downing Street tájékoztatása . Johnson londoni hivatalának szóvivője szerint a brit kormányfő a megbeszélésen mélységes aggodalmának adott hangot az ukrán határokon jelenleg tapasztalható ellenséges orosz tevékenység miatt.
Boris Johnson hangsúlyozta: olyan megoldást kell találni, amely Ukrajna területi integritását és az önvédelemhez fűződő jogát egyaránt tiszteletben tartja.

A brit kormányfő a Downing Street szerda esti tájékoztatása szerint leszögezte: mindegyik európai demokráciának joga van ahhoz, hogy NATO-tagságra törekedjen, és ez teljes mértékben érvényes Ukrajnára is. Johnson kiemelte ugyanakkor, hogy a NATO védelmi jellegű szövetség.

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint Johnson és Putyin egyetértett abban, hogy senkinek nem áll érdekében a helyzet súlyosbodása. A brit kormányfő hangsúlyozta a párbeszéd és a diplomácia fontosságát, és annak szükségességét, hogy a tárgyalásokba Ukrajnát is bevonják.

Boris Johnson december közepe óta harmadszor tárgyalt az orosz elnökkel az ukrajnai válságról, e héten pedig Ukrajnába utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán államfő fogadta. Kijevi tárgyalásai után a brit kormányfő közölte: Nagy-Britannia más országokkal együtt szankciócsomag összeállításán dolgozik, és az ellenintézkedések abban a pillanatban érvénybe lépnének, ha akár egy orosz katona is beteszi a lábát ukrán földre.

The post Putyin szerint az ukránok a hibásak, de Johnson szerint tragikus hiba lenne megtámadásuk first appeared on 24.hu.

Related posts

Hivatalosan is kamu a dél-afrikai tízes ikrek története

MO.CO.HU

Karácsony környékén fordulhat az időjárás

MO.CO.HU

Kávézónak indult, a járvány miatt növényüzletté alakult át

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This