6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
depresszióÉlet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec remotivremotivstressz

Vékony a határ a stressz és a depresszió között, és ezt muszáj komolyan vennünk

Legyünk bármilyen korúak, lakjunk vidéken vagy nagyvárosban, dolgozzunk akárhol, a stressz kikerülhetetlen része az életünknek. Nincs is ezzel semmi gond, amíg mindez egészséges keretek között marad. Sokan egyébként is kimondottan jól reagálnak a stresszhelyzetekre, ami a legjobb teljesítményt hozza ki belőlük. Másokat ugyanakkor megbénít a stressz, sőt akár teljesen megkeseríti az életüket, olyannyira, hogy hatására súlyos depresszió is kialakulhat náluk. Utóbbi csoportról még mindig nem esik elég szó, pedig olyan jelenségről van szó, amitől egyre többen szenvednek. A helyzet annyira komoly, hogy a modern kori orvostudomány a depresszió előszobájának tekinti egyebek közt a folytonos szorongást, amelynek konkrét okát gyakran szinte lehetetlen azonosítani.

A lelkünk mellett a testünk is reagál

A stressznek két formáját ismerjük. Az egyik esetben tartósan, hosszú ideig fennálló állapotról beszélünk, amelyet akár a rossz munkahelyi környezet, vagy párkapcsolati vívódás is okozhat, míg a másiknál, az akut stressznél valamely hirtelen történés (például haláleset) idézi elő a szorongást. Egyik sem jó, mindkettő hatalmas károkat képes okozni az ember testében és lelkében, és mindkét esetben lehet a végeredmény súlyos mentális betegség, depresszió.

A stressz és a depresszió között vékony a határ, ám ha átlépjük azt, a szervezetünk azonnal reagálni fog.

Stressz hatására testünkben számos hormon felszabadul, így például kortizol és adrenalin, amelyek mozgósítják a szervezetet, hogy leküzdje a veszélyhelyzetet, legyen szó kiélezett szituációról vagy egyéb negatív hatásról. Depresszió esetén a szervezetünk még több kortizolt fog termelni, ellenben a dopamin, azaz boldogsághormon mennyisége elenyészővé válik – és ez ágyaz meg igazán a problémáknak.

Ha a stressz folyamatossá válik, beépül az életünkbe, jóformán meghatározza a cselekedeteinket, ettől pedig egyfajta öngerjesztő folyamatként folyamatosan érnek bennünket a negatív ingerek. A test konzerválja a stresszes állapotot, idővel pedig depresszióvá alakítja át. Ezt tapasztalhatjuk magunkon, ha olyan tünetekkel találkozunk, mint tartós álmatlanság, étvágytalanság, rosszkedv, tehetetlenség érzése. Ezek mind a depresszió tünetei.

A tisztánlátás végett el kell mondani, hogy nem mindenki fogékony arra, hogy a rendszeresen fennálló stressz miatt depresszióba zuhanjon, de az is igaz, hogy sokan hajlamosak erre, akár genetikai okokból is. Akiknek a családjában előfordult már depresszió, azoknál könnyebben alakul ki a betegség, akik pedig neurotikus, a negatív érzelmeket jobban kimutató személyek, azok eleve hajlamosabbak többet stresszelni, így a depresszióra is fogékonyabbak.

Tartozzunk bármelyik táborba, biztosak lehetünk benne, hogy a testünk előbb utóbb jelezni fog, ha baj van. Muszáj komolyan vennünk a depresszióra utaló jeleket, és ha szükséges, kérjünk segítséget. A depresszió már népbetegséggé vált, sokan mégis szégyellik, pedig nem kellene – ha csupán ezt felismertük, máris hatalmas lépést tettünk a gyógyulás felé.

Hirdetés

Nyerje vissza életkedvét!

Télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

The post Vékony a határ a stressz és a depresszió között, és ezt muszáj komolyan vennünk first appeared on 24.hu.

Related posts

Megbüntették a párizsi városházát, mert túl sok nőt vettek fel

MO.CO.HU

Beoltják a két évesnél idősebb gyermekeket Venezuelában

MO.CO.HU

Karácsonyi ajándék tipp

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This