37.5 C
Budapest
July 1, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hidegháború MAGYARORSZÁG oroszország rádióadás rádióállomás szovjetunió Tech uvb-76

Nagyon furcsa jeleket sugárzott egy titokzatos orosz rádióállomás

Furcsa üzeneteket kezdett el szórni a hírhedt, UVB-76 hívójelű oroszországi rádióállomás – írja az IFLScience. A nagyjából az első világháború óta működő adó a hidegháború idején vált ismertté. Az UVB-76 a nap 24 órájában sugároz, és rövid, monoton, zümmögő hangokat ad, melyeket ritkán érthető jelek, például orosz beszéd szakít meg. Esetenként a háttérben beszélgetés zaja is hallatszik.

Az állomás pontos funkciója nem ismert, de feltételezhető, hogy katonai célokat szolgál.

Egyes elméletek alapján az UVB-76-nak a holt kézhez, azaz a koporsóból kinyúló kézhez lehet köze, elhallgatása pedig pusztítással járna. A holt kéz egy állítólagos szovjet rendszer, amelynek feladata az, hogy a katonai irányítás teljes megsemmisülése esetén totális nukleáris válaszcsapást indítson. Ennek ellentmond, hogy 2010-ben rövid időre felfüggesztették a sugárzást, majd áttelepítették az adót, nukleáris támadás viszont nem történt. Az UVB-76 bizarr élő sugárzása itt érhető el.

Az állomás az utóbbi időkben különösen furcsán viselkedett. Az elmúlt időszakban sugározta például Psy világslágerét, a Gangnam Style-t, egyes zajait pedig spektrumanalizátor segítségével mémekké tudták alakítani.

Az üzeneteket figyelő csoportok szerint a különös adások hátterében kalózok állhatnak, akik átmenetileg átvették az irányítást az adó felett.

A bizarr jelek január közepén érkeztek, úgy tűnik, azóta az adás ismét a megszokott lett.

The post Nagyon furcsa jeleket sugárzott egy titokzatos orosz rádióállomás first appeared on 24.hu.

Related posts

Három nagyobb cégnél kötelező az oltás a dolgozóknak

MO.CO.HU

Az online kaszinók folyamatos versenyt vívnak a játékosokért (X)

MO.CO.HU

A 24.hu munkatársai kapták az októberi Minőségi Újságírás-díjat

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status