6.7 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
balti államokMAGYARORSZÁGNagyvilágnatoorosz-ukrán konfliktusoroszországukrajnaukrajnai konfliktusukrán konfliktus

Fegyvereket ajánlottak fel Ukrajnának a balti államok

Őszintén reméljük, hogy Ukrajnának nem kell majd bevetnie ezeket a fegyvereket, és felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy tartózkodjon az agresszív és felelőtlen magatartástól

– áll a balti államok védelmi minisztériumainak pénteken kiadott közleményben. E szerint Lettország, Litvánia és Észtország úgy döntött, hogy Ukrajnát Stinger légvédelmi rakétákkal és Javelin páncéltörő rakétákkal látja el a növekvő külső feszültségek miatt. Az MTI a közlemény szemlézve azt írja, Észtország Javelin páncéltörő rakétákat, Lettország és Litvánia pedig Stinger légvédelmi rakétákat és hozzájuk kapcsolódó felszereléseket biztosít Ukrajna katonai, védelmi képességeinek megerősítésére.

A katonai segítségnyújtás – mint írják – azután vált lehetővé, hogy az Egyesült Államok kormánya engedélyezte az amerikai gyártású fegyverek harmadik félnek történő átadását.

Az Ukrajinszka Pravda a közleményt ismertető cikkében azt írta, hogy az Ukrajna elleni esetleges orosz invázió veszélye miatt Csehország is azt tervezi, hogy 152 milliméter kaliberű lövedékeket biztosít Ukrajna nehéztüzérsége számára. Erről csütörtökön beszélt egy interjúban Jana Cernochová cseh védelmi miniszter.

Nagy-Britannia a héten küldött kétezer páncéltörő fegyvert és körülbelül harminc elit katonát Ukrajnának, hogy kiképezzék az ukrán fegyveres erők tagjait. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pedig pénteken jelentette be, hogy kormánya mintegy 120 millió kanadai dollár (körülbelül 30,4 milliárd forint) értékben nyújt kölcsönt Kijevnek az ukrán gazdaságot fenyegető orosz destabilizációs törekvések elleni fellépésre.

The post Fegyvereket ajánlottak fel Ukrajnának a balti államok first appeared on 24.hu.

Related posts

Bekérették a szlovák külügyre a pozsonyi magyar nagykövetet Szijjártó miatt

MOCOHU

A nap legfontosabb hírei – 2021.01.02.

MOCOHU

Tizenkét újságíró halt meg eddig a háborúban

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This