12.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-Stílushasznált telefonMAGYARORSZÁGvatera

Használt okostelefon a netről – Mire figyeljünk vásárláskor? (X)

Ha úgy döntöttél, hogy veszel egy okostelefont, érdemes először a használt mobilok között körülnézni. Miért? Sokan cserélik le sűrűn az eszközeiket vadonatúj modellekre, ezért számos, – szinte új – használt okostelefon kerül újra forgalomba az online piactereken.

Használt mobiltelefont vásárolni kockázattal járhat. De ha óvatos vagy, és néhány alapvető szempontot figyelembe veszel, akkor a rizikót jelentősen csökkenheted, jó áron juthatsz használt okostelefonhoz, és biztos lehetsz abban, hogy megbízható helyről származó, minőségi készüléket vettél.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket a válogatáshoz.

Miért fontos az IMEI használt okostelefon vásárlásakor?

A nemzetközi mobileszköz azonosító (IMEI) a mobiltelefonok azonosító kódja (leginkább az autók alvázszámához hasonlítható). Ezt mindenképpen ellenőrizd, így megtudhatod a telefon pontos típusát, megismerheted a gyári specifikációt, valamint azt is, hogy ez a szám egyezik-e a készülék – rendszerint az akku alatt – található számával. A szolgáltatók az IMEI segítségével követik a bűncselekményben érintett okostelefonokat is, ezért ha a számot ellenőrzöd, biztos lehetsz abban, hogy nem lopott mobilt kínálnak neked.

Akkumulátor – erre figyelj

Mindenképpen ellenőrizd az akkumulátor kapacitását, valamint az állapotát, nem látható-e beázás nyoma, sérülésmentes és szimmetrikus-e a külseje. Ha az eladó volt olyan gondos, és eltette a készülék eredeti dobozát, sőt, a gyári töltőt is, akkor ez mindenképpen a vásárlás mellett szól.

A kijelző állapota

Vizsgáld meg alaposan a kijelzőt, nincsen-e rajta rongálódás vagy pixelhiba. A pixelhibák felfedezésének legjobb módja, hogy egyszínű fekete, vagy tiszta fehér képet nézel a telefonon. Miután a kijelzőcsere nem olcsó mulatság, pixelhiba esetén –amennyiben téged nem zavar – érdemes alkudni a készülék árából, ha pedig zavar, lemondani a telefon megvételéről. Az sem mindegy, mekkora a kijelző mérete, hogy minél kényelmesebb legyen számodra a mobil használata.

Operációs rendszer

Egy-két éves vagy annál régebbi használt okostelefon vásárlása előtt nézz utána, hogy milyen operációs rendszer verzió működik a telefonon és megkapja-e még a rendszerfrissítéseket, mivel még a csúcsmodellek támogatása sem tart túl sokáig. A friss operációs rendszer a garancia arra, hogy a kedvenc applikációid jól és sokáig futnak majd az eszközön.

Egyéb technikai paraméterek

Jó, ha tudod, hol és hogyan helyezhető el a SIM-kártya a telefonba, régebbi telefontípusoknál pedig az is, hogy mekkora a SIM-kártya ideális mérete. Fontos információ, hogy a készülék kártyafüggetlen-e vagy csak egy bizonyos szolgáltató SIM-kártyájával működik. Különösen akkor érdekes ez, ha kétkártyás, vagyis dual SIM okostelefont vennél.

Az online piacterken, például a Vaterán a típusokra, márkákra is szűrhetsz, külön alkategóriában találod például a Samsung vagy az Apple Iphone telefonokat.

Mobiltelefon a netről – fő a jó ár, és a megbízhatóság

Mielőtt döntesz, mindenképpen tájékozódj a kínálatról és az aktuális árakról, kerüld el a „csak most, csak neked” típusú hirdetéseket. Netes rendeléskor csak olyan felületen vásárolj, ahol az eladók számára kötelező a regisztráció, és ahol ellenőrzött a vásárlás, mint például a Vaterán, ahol a vevők és az eladók kölcsönösen értékelhetik egymást, így előre tájékozódhatsz. Mindenképpen nézd meg az eladó profilját, korábbi tranzakcióit, hogy lásd, mennyire megbízható.

Az oldal egyik kényelmi szolgáltatása például a „kapcsolatfelvétel az eladóval”, amivel egy kattintással, rövid idő után személyesen tudsz beszélni telefonon a Vatera közvetítésével az eladóval, így kényelmesen, ingyen felteheted a használt okostelefonnal kapcsolatos kérdéseidet.

A Vaterán külön funkció, a Biztonságos Vásárlás Program (BVP) gondoskodik a biztonságodról, ami azt jelenti, hogy ha már kifizetted a terméket, de mégsem kapod meg, akkor visszafizetik neked az árát (max 100 ezer forintig).

Tippek a biztonságos átvételhez

A legjobb, ha személyesen veszed át a megvásárolt okostelefont, mivel így még fizetés előtt ellenőrizni tudod a készüléket. Mindenképpen nyilvános helyen találkozzatok, és előre ne fizesd ki a vételárat, csak ha már meggyőződtél arról, hogy azt kapod, amit kértél.

Ha a személyes átvételre nincs lehetőség, akkor tisztázd az eladóval a részleteket, a csomagolást és a kézbesítés feltételeit is, és csak olyan online felületen vásárolj, ahol garantáltan biztonságos a fizetés, és van pénzvisszatérítési garancia is.

Garancia, számla, visszaküldés– használt okostelefonnál is megoldható

Gyári garancia használt mobil esetén nem valószínű, de ha az eladóval szerződést is kötsz, akkor abban kiköthetsz egy időt, amíg a készüléket vissza kell vennie, ez főleg akkor lényeges, ha az egész tranzakciót online fogod bonyolítani. Ideális esetben az eladó megőrizte az eredeti vásárláskor kapott számlát, ezt mindenképpen kérd el. Az online felületeken kereskedők is hirdetnek, ők kötelesek számlát adni a vásárlásról.

Ha megfogadod a tanácsainkat, szinte biztosan jó üzletet fogsz kötni, nem lesz rossz élményed vásárláskor, és máskor is használod majd az online piactér szolgáltatásait.

The post Használt okostelefon a netről – Mire figyeljünk vásárláskor? (X) first appeared on 24.hu.

Related posts

Túltolhatta az amerikai sajtó a Trumpot segítő orosz befolyás ügyét

MOCOHU

Marad a nyárias időjárás

MOCOHU

Így ússzák meg az adófizetést a világ leggazdagabb emberei

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This